HIFK on tyytyväinen jättihankkeen etenemiseen: "Askel kerrallaan"

Jättihalli on nyt saanut suunnitteluvarauksen. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää ja byrokratiaa, ennen kuin halli on valmis. Jos kaikki menee toiveiden ja suunnitelmien mukaan, halli voisi olla valmis ehkä noin neljän vuoden päästä.

urheilu
Nordenskiöldinkadun jäähalli, HIFK, kannattajat
Tomi Hänninen

Helsingin IFK on odotetusti tyytyväinen Helsingin kiinteistölautakunnan päätökseen näyttää suurhallihankkeelle vihreää valoa. Lautakunta päätti torstaisessa kokouksessaan esittää Helsingin kaupunginhallitukselle, että Helsinki Garden -nimeä kantavalle suurhallille myönnetään suunnitteluvaraus.

– Ihan hyvältä tuntuu. Tietysti Helsingin kaupungin suunnitteluvirasto ja suunnittelulautakunta ovat ensin tehneet aika pitkän työn, samoin kiinteistövirasto. Tämä on askel eteenpäin. Me tietysti toivomme, että myös kaupunginhallitus siunaa asian, kommentoi HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi.

– Seuraavaksi hanke etenee kaupungin päätöksenteossa, eli se on kaupungin protokollaa. Me taas valmistaudumme viemään hanketta kaupungin suunnittelun kanssa sellaiseen suuntaan, joka mahdollisimman hyvin palvelee kaikkia helsinkiläisiä sellaisena kuin kaikkien toiveissa ainakin toistaiseksi on esitetty.

Suurhallia ollaan istuttamassa Töölön Mäntymäelle. Vaihtoehtoisessa suunnitelmassa se tulisi Nordenskiöldinkadulle.

Kiinteistölautakunta teki torstain kokouksessaan esitykseen lisäyksen, jossa todettiin, että Nordenskiöldinkadun vaihtoehto olisi jatkosuunnittelun kannalta realistisempi.

– Me olemme itse asiassa tutkineet sitä (Nordenskiöldinkadun vaihtoehtoa) kiinteistöviraston ja kaupunginsuunnitteluviraston kanssa marraskuussa 2013 3D-mallinnoksineen kaikkineen. Yhdessä totesimme, että se ei olisi samalla tavalla mielenkiintoinen vaihtoehto. On tietysti hyvä pitää erilaisia optioita auki, mutta kauhean moneen paikkaan ei voi yhtä aikaa suunnitella. Se on taloudellisesti melko iso resurssointi ja tällaiselle yksityiselle hankkeelle hankalasti käsiteltävä asia, sanoo Everi.

Nyt on vasta lupaus, vielä monta käännettä edessä

Tähän mennessä Helsinki Gardeniin on uponnut Everin mukaan pitkälti toista miljoonaa euroa, "sellaista friends and family -rahaa".

Suunnitteluvaraus tarkoittaa sitä, että Helsinki Gardenia puuhaavilla on kesään 2016 saakka asti aikaa tehdä suunnitelmia ja selvityksiä hallin rakentamiseksi.

– Aika riittää, suunnitelmissa on tehdä tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa. Onhan tässä vielä monta vaihetta tehtävänä, kuten esimerkiksi kaavoitus ja rakennuslupa, toteaa Everi.

Jos kaikki menee niin kuin HIFK toivoo, kiekko uudessa kotihallissa voisi pudota jäähän ehkä noin neljän vuoden päästä.

– Aikajänteet, jotka littyvät suunnitteluun ja rakentamiseen ovat helpommin arvoitavissa, mutta sitten on näitä muita demokratiaan liittyviä elementtejä, kuten keskustelut eri tahojen kanssa, että ne saattavat sitä pikkuisen pitkittää. Kyllä tässä pari vuotta menee rakentamiseen ja varmaan pari vuotta touhuamiseen ennen sitä, että siitä voi jokainen päätellä, Everi sanoo.