1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Mies, joka ei osannut sanoa ei – Seppo Kääriäinen käänsi takkinsa ydinvoiman suhteen

Seppo Kääriäisen uusi kirja Meikäläisen mukaan palaa myös kokeneen poliitikon aikaan puolustusministerinä.

politiikka
Seppo Kääriäinen "Meikäläisen mukaan" kirjankansi.
Teos.fi

Ydinvoimakanta oli Esko Ahon hallitukseen vuonna 1993 kauppa- ja teollisuusministeriksi tulleelle Seppo Kääriäiselle (kesk.) vaikea paikka. Hän oli suostunut ministerintehtävään vasta Teollisuuden keskusliiton silloisen puheenjohtajan Tauno Matomäen vetoomuksesta.

Keskustalla oli puoluekokouspäätös, joka vastusti ydinvoimaa. Kääriäinen alkoi ajaa ydinvoima-asiaa kuten kauppa- ja teollisuus-, sittemmin elinkeinoministerit ovat kautta aikojen ajaneet.

Äänestyksessä ydinvoimaesitys kuitenkin kaatui, ja Kääriäinen sai kuulla irvailuja pitkään.
Vuonna 2002 hän äänesti taas ydinvoimaa vastaan, mutta 2010 puolesta. Ilmankos hän muistelee:

– Jälkikäteen pitää sanoa, että tiukimmin ydinvoimapäätöstä vuotta 1993 vastustaneet ajoivat vajaa parikymmentä vuotta myöhemmin lisää ydinvoimaa. En pidä sitä moraalittomana. Politiikka ja elämä on sellaista.

– Takinkääntämisiäkin on monenlaisia ja tosiasioiden edessä on parasta olla nöyrä. Jos on perusteltua muuttaa mielipidettään yhteisen edun nimessä, se on tehtävä vaikka yleisö mylvii.

Vääntöä puolustusministerin pestistä

Matti Vanhasen (kesk.) tultua pääministeriksi Anneli Jäätteenmäen (kesk.) jälkeen Seppo Kääriäistä pyydettiin vaihtamaan eduskunnan varapuhemiehen tehtävä ministerinsalkkuun.

Vanhasella oli silläkin kertaa vaikeuksia saada Kääriäinen ottamaan itse jättämänsä puolustusministerin salkun, mutta onnistuihan se sentään. Puolustusministereillä on ollut viime vuosina yhteinen taipumus suhtautua myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen eikä se niin kaukana ollut Kääriäiselläkään hänen puhuessaan nykymuotoisesta liittoutumattomuudesta.

Nykyistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa Kääriäinen voi tarkastella entisen puolustusministerin kokemuksella. Oppositiostakin hän kiittelee presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) yhteistyötä pitää hallitus vuoden 2011 hallitusohjelman linjoilla.

Hän muistuttaa kohteliaasti, että pääministerit Jyrki Katainen (kok.) ja Alexander Stubb (kok.) ja puolustusministeri Carl Haglund (r.) ovat puhuneet Nato-jäsenyyden puolesta vain puolueidensa puheenjohtajien rooleissa. Asetelma ei silti ole ollut vailla ongelmia, Kääriäinen kirjoittaa.

Lue seuraavaksi