1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kanerva rauhanaloitteesta: Onnistuminen riippuu Venäjästä

Kansanedustaja Ilkka Kanerva on matkustanut Kiovaan Etyjin edustajana. Ranskan ja Saksan ehdotuksen menestyksen mahdollisuudet selviävät hänen mukaansa vasta perjantaina Moskovassa.

Ulkomaat
Ilkka Kanerva.
Ilkka Kanerva.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva laskeutui Kiovan lentokentälle torstai-iltana pari tuntia Ranskan presidentin ja Saksan liittokanslerin koneiden jälkeen.

Kanervalla ei ollut heti saapumisensa jälkeen tarkkaa tietoa François Hollanden ja Angela Merkelin tuoman rauhanehdotuksen sisällöstä. Odotukset ovat kuitenkin korkealla.

– Ei sinne nyt mennä kuulumisia vaihtamaan. Tämä yritys on nyt viritetty tositarkoituksessa, Kanerva sanoi.

Rauhanehdotuksen onnistuminen ratkeaa Kanervan mukaan kuitenkin vasta huomenna perjantaina, kun Merkel ja Hollande tapaavat Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

– Ehdotuksen täytyy luonnollisesti olla sellainen, että myös Venäjä kokee sen niin, että heitä ei ole niin sanotusti vedetty kölin alta, Kanerva sanoo.

– Myös Putinille on osaltaan tärkeää se, että omat kasvot säilyvät.

Kanerva arvioi, että rauhanaloitteen ajoitus saattaa liittyä Münchenissä huomenna alkavaan korkean tason turvallisuuskokoukseen, johon Merkel, Hollande ja Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ovat osallistumassa.

Kanervan mukaan tulitaukopyrkimykset ovat viime aikoina kokeneet takaiskuja ja ilmassa on ollut enemmän epätoivoa kuin toiveikkuutta. Taistelut ovat kiihtyneet, ja viime viikolla Minskin aseleponeuvottelut peruuntuivat.

– Keliolosuhteet ovat olleet aika hankalat, Kanerva sanoo.

Kanerva tapaa vielä illalla Ukrainan ulkoministerin Pavlo Klimkinin. Huomenna perjantaina hän vierailee Ukrainan parlamentissa.

Lue seuraavaksi