1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukioverkko harvenee – Onko 16-vuotias kypsä muuttamaan yksin opintojensa perässä?

Matka lähimpään lukioon pitenee, mikäli kaavaillut lähilukioiden lakkautukset toteutuvat. Pitkä matka tai huonot kulkuyhteydet saattavat pakottaa alaikäisen muuttamaan pois kotoa, vaikkei hän olisi siihen vielä valmis.

16-vuotiaan Hanna Jähin koti on vuokra-asunto Lahdessa. Kuva: Yle

Orimattilalainen Hanna Jähi halusi peruskoulun jälkeen opiskella itselleen ammatin, mutta käydä myös lukion.

Kaupallisen alan kaksoistutkinnon suorittaminen onnistui 40 kilometrin päässä Lahdessa. Hanna muutti yksin Lahteen viime syksynä.

– Kotoa olisi ollut ensin tunnin kävelymatka Orimattilan keskustaan ja bussimatka Lahteen olisi kestänyt sen jälkeen vielä yli tunnin. Perheeni tuki Lahteen muuttoa.

– Aluksi tuntui vaikealta, kun en etukäteen osannut kuvitella sitä yksinäisyyden määrää. Onneksi siskoni asuu Lahdessa ja minulla on täällä uusia kavereita.

Pitkä matka välillisesti yhteydessä nuorten väsymykseen

Alaikäisten yksinasuminen tai matkojen päähän reissaaminen mitä todennäköisimmin yleistyvät mikäli kaavailut lähilukioiden lakkauttamisista toteutuvat tulevina vuosina.

Tuntikausia kestävien matkojen tai omilleen muuton vaikutuksista alaikäisiin ei ole tutkimustietoa.

Tuoreimmasta kouluterveyskyselystä on kuitenkin tulkittavissa, että pitkä koulumatka on välillisesti yhteydessä muun muassa nuorten kokemaan väsymykseen.

Opetushallitus: Kaikki nuoret eivät vielä pärjää yksin

Opetushallituksen mukaan lähilukioiden lakkauttamiset saattavat asettaa nuoret entistä epätasa-arvoisempaan asemaan. Koulupudokkaiden määrä saattaa kasvaa.

– On nuoria, joille yksin asuminen ei sovi. He joutuvat miettimään jonkun muun ratkaisun tai keskeyttämään lukion. Vastaavasti on nuoria jotka itsenäistyvät siinä vaiheessa ja hoitavat sen elämisensä ja opiskelut ilman ongelmia, sanoo yleissivistävän koulutuksen johtaja Jorma Kauppinen.

Eniten yllätti se, kuinka usein on käytävä kaupassa.

Hanna Jähi

– Pahimmillaan hankala matka lukioon voi johtaa siihen, ettei nuori hae toisen asteen koulutukseen ollenkaan. Jos elämässä ei ole selkeätä suuntaa, ei ehkä nähdä kouluun reissaamista sen vaivan arvoisena. Vanhempien koulutustaso vaikuttaa hakeutumiseen.

Lahteen yksin muuttanut Hanna Jähi on tyytyväinen ratkaisuunsa. Vanhemmat kustantavat asumisen ja muut juoksevat menot. Moni asia yksin asumisessa tuli kuitenkin yllätyksenä.

– Varsinkin se, kuinka usein on käytävä kaupassa. Kotona asuessa jääkaappi oli aina täynnä ruokaa.