1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan Porošenko: Hollanden ja Merkelin rauhanehdotus luo toivoa tulitauolle

Ukrainan Petro Porošenko, Ranskan François Hollande ja Saksan Angela Merkel tapasivat Ukrainassa torstaina. Hollanden ja Merkelin on määrä jatkaa matkaansa Moskovaan huomenna perjantaina.

Ukraina
Petro Porošenko.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko. Sergey Dolzhenko / EPA

Ranskan presidentin François Hollanden ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin esittämä uusi rauhansuunnitelma herättää toiveita Ukrainan hallinnon ja separatistien välisten yhteenottojen lopettamiseksi, Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan. Suunnitelma on määrä esitellä Venäjän hallinnolle huomenna perjantaina.

Porošenko kertoo lausunnossaan, että hänen, Hollanden ja Merkelin välinen keskustelu luo toivoa tulitauon aikaansaamiselle. Hollande ja Merkel saapuivat Ukrainan Kiovaan aiemmin torstaina.

Maiden johtajat eivät antaneet yhteistä julkilausumaa tapaamisensa jälkeen, AFP kirjoittaa. Hollanden ja Merkelin on tarkoitus matkustaa perjantaina Venäjän Moskovaan.

Kaksikon diplomaattisesta aloitteesta on tihkunut muutamia yksityiskohtia, AFP toteaa. Ennen Kiovaan matkustamista Hollande sanoi Pariisissa, että hän ja Merkel esittävät "uutta ratkaisua konfliktiin, joka perustuu Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen".

Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan rauhanehdotuksessa vaaditaan välitöntä tulitaukoa ja tarjotaan vahvempaa autonomiaa Itä-Ukrainan separatisteille. Lehti uutisoi Hollanden ja Merkelin tahtovan tehdä Porošenkolle selväksi, että tämä voi olla "viimeinen mahdollisuus" välttää sotilaallinen tappio ja taloudellinen romahdus.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia varoitetaan Süddeutsche Zeitungin mukaan mahdollisista lisäpakotteista. Saksan hallinnon edustaja kiistää lehden tiedot: ne eivät pidä paikkaansa, hallinnosta kerrotaan.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi