Haglund Lännen Medialle: En luota Venäjään, en voisi puoltaa venäläisten hävittäjien ostoa

Puolustusministeri Carl Haglund sanoo, että kun sotakalustoa valitaan, on huomioitava niin taloudellinen, poliittinen kuin teknillinen ulottuvuus. Hän kommentoi asiaa Lännen Median haastattelussa perjantaina.

politiikka
Puolustusministeri Carl Haglund.
Puolustusministeri Carl Haglund valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 19. tammikuuta 2015.Antti Aimo-Koivisto, Jussi Nukari / Lehtikuva

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo Lännen Median haastattelussa, että hän suhtautuu "hyvin epäilevästi mahdollisuuteen ostaa venäläistä sotakalustoa". Hänen mukaansa koneet ovat täynnä tekniikkaa eikä sitä, "mitä takaportteja niihin on voitu rakentaa", voi tietää.

– Emme liioin voi luottaa, olisivatko ne toimintakykyisiä kriisitilanteissa. Saataisiinko tarvittaessa koneisiin huoltoa, tukea tai varaosia? Haglund kysyy.

Hän toteaa, että kalustoa valittaessa on katsottava taloudellinen, poliittinen ja teknillinen ulottuvuus. Näistä viimeistä Haglund pitää tärkeimpänä.

Haglund sanoo Lännen Median mukaan, että Venäjä on osoittautunut puolentoista viime vuoden aikana "täysin epäluotettavaksi".

– Se on vakavasti loukannut eurooppalaista turvallisuutta ja ollut välittämättä kansainvälisistä sopimuksista. Venäjä sanoo toista ja tekee toista. En luota Venäjään ollenkaan. En voisi puoltaa venäläisten hävittäjien ostoa, hän kertoo.

Lännen Median mukaan hävittäjäkauppaa pohtivaa työryhmää johtaa Ilmavoimien entinen komentaja Lauri Puranen. Haglund toteaa, ettei työryhmä ole saanut poliittista ohjausta, mutta hän pitää epätodennäköisenä, että työryhmä esittäisi venäläisen koneen hankkimista.