1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helikopterit

Helikopterit mukaan taistelemaan sähkökatkoja vastaan

Lappeenrannan energia aloittaa helikopterilennot linjojen päälle kaatuneiden puiden löytämiseksi. Yksi koptereista voi sahata puita ilmasta.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Sähkökatkot jatkuvat Etelä-Karjalan eteläosissa. Aamulla ilman sähköä on ollut Lappeenrannan, Ylämaan, Joutsenon ja Lemin alueilla yli 200 asiakasta.

Lappeenrannan energia on ottanut käyttöön helikopterilennot katkopaikkojen löytämiseksi maastossa. Helikoptereita on uaseampi, joista yksi pystyy myös sahaamaan puita ilmasta.

Lappeenrannan Energiaverkkojen käyttöpäällikkö Antti Lintunen kertoo, että tarkastuskopterit lentävät ainakin pistokokeisesti myös Taipalsaarella ja Savitaipaleella.

– Tarvittaessa tarkastamme koko verkkoalueen ilmasta käsin. Helikopterisahausta varmistaa maassa perässä kulkeva partio ja muut tiimit liikkuvat tarkastuskoptereiden raportoimien karttojen mukaan ennaltaehkäisevissä toimissa.

Lintusen mukaan työt jatkuvat nähtävästi viikonlopun ylitse.

Sähkölinjoille kaatuneista tai taipuneista puista pyydetään ilmoittamaan suoraan energiayhtiön vikailmoitusnumeroon. Asiakas ei saa mennä itse kaatamaan puita tai katkomaan oksia. Se saattaa olla vaarallista.  Myös katkenneet ilmajohdot tulee muistaa kiertää vähintään 20 metrin etäisyydeltä sähköiskuvaaran vuoksi

Sähkökatkoja on myös Kymenlaakson sähkön alueella Luumäellä parikymmentä kappaletta.