Suomalainen sarjakuvaromaani lähti Afrikan valloitukselle – se on ensimmäinen berberinkielinen sarjakuva ikinä

Oululaisen Ilpo Koskelan sarjakuvaromaani on avannut tietä suomalaiskirjallisuudelle Algeriassa. Kirja on ensimmäinen koskaan berberin kielellä julkaistu sarjakuva. Se on myös ensimmäinen suomesta berberin kielelle käännetty kaunokirjallinen teos.

Kotimaa
Oululaisen Ilpo Koskelan teos Jähti on julkaistu Algeriassa tammikuussa 2015.

Oululaisen Ilpo Koskelan Jähti-sarjakuvaromaani on julkaistu Algeriassa berberinkielisenä. Algeriassa kirja on saanut nimen Aɣeṛṛabu n ugafa, ja sen on kääntänyt Helsingissä asuva Hamza Amarouche. Kirjan kustantaja on algerialainen Oxygen.

– Käsittääkseni siellä haettiin sarjakuvaa julkaistavaksi berberin kielellä. Berberin kielihän on aika nuori kieli. Berberin kielellä ei ole hirveästi ollut kirjallisuutta, eikä sarjakuvia kuulemani mukaan ollenkaan, Koskela sanoo.

Koskela kertoo, että yhteys hänen ja algerialaiskustantamon välille syntyi suomalaista kirjallisuutta edistävän Fili-vientiorganisaation kautta. Kustantamo ja kääntäjä pitivät Koskelan teosta sopivana berberinkielisille markkinoille.

Vanhan ajan meriseikkailu

Ilpo Koskelan sarjakuvaromaani kertoo tarinan englantilais-venäläisestä tutkijaryhmästä, joka löytää Jäämeren rannalta kivettyneen fossiilin 1800-luvun puolessavälissä riehuneen Englannin ja Venäjän välisen Krimin osan aikana.

Tiedemiesryhmä hajoaa, ja venäläiset haluavat siirtää fossiilin Pietariin. Englantilaiset tietenkin myös haluavat fossiilin.

– Sehän on tietenkin aika eksoottinen, kun se sijoittuu tänne Suomeen. Toisaalta onhan heilläkin meri. Ja meriromaanithan ovat aina vedonneet nuoriin ihmisiin.

Koskelan mukaan tarina ei ota poliittisesti kantaa, mikä saattaa olla yksi syy siihen, että siitä oltiin kiinnostuneita Algeriassa.

– Siinä kulttuurissa se voi olla ihan hyvä asia.

Suomeksi Perämeren Jähti julkaistiin vuonna 2007. Berberinkielisen teoksen alussa on kääntäjän laaja selostus historiallisesta taustasta.

Berberikielillä miljoonia puhujia

Berberikansat ovat alun perin paimentolaisia. Berberikielillä on miljoonia puhujia muun muassa Ranskassa, Algeriassa, Tunisiassa ja Malissa.

Koskela kertoo, että hän ei ole vielä käynyt Algeriassa, mutta kustantajan kanssa on ollut puhetta, että keväällä Koskela kävisi muun muassa kiertämässä kirjakauppoja siellä.

Koskela kertoo, että Algeriassa tehdään kyllä sarjakuvia – ranskaksi. Hän sanoo, että voi olla, että hänen teoksensa Sarjakuvanpiirtäjän oppikirja saatetaan vielä julkaista berberiksi. Hän on toimittanut sen lisäksi myös toisen kirjan kääntäjän tutkittavaksi.