1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Vähemmistöt törmäävät yhdenvertaisuuspulmiin nettipankissa ja koulussa

Uusi yhdenvertaisuuslaki tuli voimaan vuoden alussa. Esimerkiksi palveluja pitää mukauttaa niin, että vaikkapa vammaiset pystyvät niitä paremmin käyttämään.

Ylen aamu
Elsa Korkman, Rainer Hiltunen ja Pirkko Mahlamäki.
Vuoden alussa voimaan tullut uusi yhdenvertaisuuslaki tekee syrjinnästä entistä vaikeampaa. Mitä mieltä ovat vähemmistöihin kuuluvat sähköpyörätuolilla liikkuva Pirkko Mahlamäki, seksuaalivähemmistöön kuuluva lukiolainen Elsa Korkman ja Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltunen.

Eri vähemmistöt saattavat törmätä sellaisiin yhdenvertaisuuspulmiin, joita enemmistöön kuuluvat eivät edes huomaa. Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vierailleet Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki ja lukiolainen Elsa Korkman Helsingistä kertoivat omista kokemuksistaan.

Arkipäiväisen nettipankin käyttö voi tuottaa yhdenvertaisuuspulman vammaiselle, jos ohjeita noudattaisi, kertoo Pirkko Mahlamäki. Hän ei pysty itse täydellisesti käyttämään nettipankkia tietokoneeltaan.

– Jos ihan tiukasti seuraa Finanssivalvonnan ohjeita, niin en saisi avustajalle antaa verkkopankkitunnuslappusta käteen. Sitten on jo rikottu sääntöjä, kuvailee Mahlamäki.

– Mutta mehän olemme vähän anarkisteja. Me arjessa rikotaan ohjeita ja otetaan riski, että jos jotain sattuu, niin korvausvastuuta ei ole kenelläkään muulla kuin ihan itsellä.

Vammaisfoorumi odottaakin uudelta yhdenvertaisuuslailta erityisesti korjauksia pankki- ja vakuutusalan toimintaan.

Ensi tiistaina on Ajankohtaisessa kakkosessa kehitysvammaisilta TV2:ssa klo 21.00 alkaen.

Yhdenvertaisuus voi kärsiä jopa vanhojentansseissa

– Koulussa voi tulla sellainen tunne, ettei kuulu joukkoon, kertoo lukiolainen Elsa Korkman.

Niin voi käydä seksuaalivähemmistöille biologian tunnilla, kun käsitellään seksuaalisuutta. Opettaja esimerkiksi käsittelee homoseksuaalit ja biseksuaalit vähämerkityksellisesti.

Ilmiöön voi törmätä vaikkapa lukion vanhojentanssien harjoituksissa.

– Tanssin tosiaan tytön kanssa. Onhan se aika hauskaa, kun siellä on aina sitä, että nyt poika ottaa tosta kiinni ja tyttö on tässä, kertoo lukiolainen Elsa Korkman.

– Sehän on tietysti vitsi käytännössä, eihän se satuta. Mutta jos vitsejä tulee koko ajan, tuntuu, ettei ole oikein tilaa olla yhdenvertainen.

Lue seuraavaksi