Piispa Kalliala: "Sananvapautta ei seuraa pilkkavelvollisuus"

Piispa Kaarlo Kalliala ei ymmärrä, miksi Suomen jumalanpilkkalakia pitäisi muuttaa Pariisin terrori-iskujen takia. Piispan mukaan lain ongelma on ehkä erilaiset käsitykset pyhästä.

Kotimaa
Piispa Kaarlo Kalliala studiopöydän ääressä.
Kaarlo KallialaKatja Halinen / Yle

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kallialan mielestä ei ole loogista, että satiirilehden toimitukseen Pariisissa tehdystä terrori-iskusta vedetään se johtopäätös, että Suomessa pitää muuttaa lakia jumalanpilkasta.

– Minun on vaikea nähdä yhteyttä näiden asioiden välillä.

Kalliala sanoo keskustelleensa asiasta islaminuskoisten ja juutalaisten kanssa yleisellä tasolla.

– Luulen, että olemme aika yksimielisiä sanavapauden tärkeydestä, mutta siitä ei seuraa herjaus- tai pilkkavelvollisuus. Sananvapautta pitää käyttää järkevästi. Mutta emme tietenkään hyväksy väkivallan käyttöä, jos joku käyttää sananvapautta typerästi tai halveksivasti.

Kallialan mukaan jumalanpilkkalain ongelmana on käsitys pyhästä. Kalliala pohtii, että termi jumalanpilkka on ehkä laissa tarpeeton.

– Laissa riittäisi ehkä se, että kyse on uskonrauhasta ja sen pilkkaamisesta, mitä joku pitää pyhänä. Toisen pyhän pilkkaaminen on vähän sama asia kuin pilkkaisi ihmisen olemusta, ihonväriä tai muuta identiteettiä.