Lännen rauhanponnistus toi jo tulosta – tulitauko Itä-Ukrainan kiivaimpaan taistelukohteeseen

Debaltseven kaupunki Donetskin länsipuolella on ollut taistelujen keskiössä. Tänä aamuna osapuolet hyväksyivät kaupunkiin tulitauon, jotta siviilit saadaan evakuoitua. Länsijohtajat aloittivat eilen uuden ponnistuksen rauhan aikaansaamiseksi.

Ukraina
Taisteluiden aiheuttamaa tuhoa Ukrainan Debaltsevessä keskiviikkona.
Taisteluiden aiheuttamaa tuhoa Itä-Ukrainan Debaltsevessä keskiviikkona.Vladimir Vladimirov / EPA

Ukrainan armeija ja Venäjän tukemat separatistit ovat solmineet tulitauon Debaltseven kaupunkiin. Tulitauosta sovittiin eilen torstaina sen jälkeen, kun Länsi-Euroopan johtajat aloittivat sovittelumatkansa Kiovaan ja Moskovaan.

Tulitauko astui voimaan kello 9 paikallista aikaa. Separatistien puolelta tulitauon hyväksyi Donetskin ns. kansantasavallan puolustusministeriö, kertoo uutistoimisto Tass.

Linja-autoja on tullut Debaltseveen, mistä taistelujen keskelle jääneitä siviilejä evakoidaan turvaan.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoo, että Debaltseven naapurikaupunkiin Horlivkaan on tullut noin 30 linja-autoa, joita voidaan käyttää siviilien evakuointiin. Paikalla on myös Ety-järjestön tarkkailijoita.

Tulitauon on määrä kestää seitsemän tuntia, kertovat kapinalliset uutistoimisto AFP:lle

Debaltseve on ollut ankarien taistelujen kohteena. Kaupunki on strategisesti tärkeä liikennesolmu Donetskin koillispuolella ja separatistijoukot ovat piirittäneet sitä kahdelta sivulta. Kaupunki on viime viikkoina ollut Itä-Ukrainan sodan kiivaimpien taisteluiden näyttämönä.

Toinen tulitauko on Tassin mukaan hyväksytty myös Luganskin alueelle. Tšernuhinon kylän evakuoimiseksi on muodostettu humanitaarinen käytävä, kertoo Luganskin ns. kansantasavallan johtaja Igor Plotnitski.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande matkustivat eilen Kiovaan neuvottelemaan rauhanratkaisua. Tänään he jatkavat matkaa Moskovaan, missä heidän on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Lähteet: Reuters, Tass