Kaksi Suomen ennätystä viidessä päivässä tykittänyt Neziri: "Aika tulee tästä vielä tippumaan"

Turun Urheiluliiton Nooralotta Neziri juoksi maanantaina hallikauden maailman kolmanneksi nopeimman ajan. Lauantaina aituri pyrkii uuteen parannukseen Jyväskylässä.

urheilu
Nooralotta Neziri
Tomi Hänninen

Suomen ennätystä kahdesti alle viikossa parantaneen Nooralotta Nezirin vuosi on käynnistynyt paremmin kuin aitajuoksija itse osasi odottaakaan. Kaksijakoisen viime kesän jälkeen Neziri on vihdoin terve, ja kunto näkyy alkuvuoden tuloksissa.

Viime torstaina Neziri paransi 60 metrin aitojen Suomen ennätystä Düsseldorfissa, Saksassa. Maanantaina matka taittui vieläkin vauhdikkaammin, kun Tampereen hallikisoissa uudeksi ennätyslukemaksi kellotettiin 7,99.

Kaikkiaan ennätys koheni viidessä päivässä kahdeksalla sadasosalla.

– Vuosi on lähtenyt käyntiin paremmin kuin osasin odottaakaan. Ennätyksiä on tullut joka lajissa, muuallakin kuin aitajuoksussa. Täytyy olla tyytyväinen, mutta malttaa itsensä, ettei sitten pety kun joskus se sadasosa ei olekaan Suomen ennätyksen puolelle, Neziri sanoo.

Kunto sinänsä ei tullut Nezirille yllätyksenä. Tuntemukset johtuvat lähinnä juoksijalle ominaisesta itsekritiikistä.

– Tammikuu oli harjoitusten puolesta vähän vaikea. Olin joulukuussa Teneriffalla ja siellä meni superhyvin, pääsin kovempiin aikoihin kuin koskaan aiemmin. Kun sitten tulin Suomeen, ja oli vähän kylmä ja ennen kisakautta pieni flunssakin, ajat olivat hitaampia. Se sai kriittiseksi ja ajattelin, että eihän tästä tulekaan mitään.

– Kaikki on kuitenkin sujunut suunnitellusti ja kaikki viitteet oli siihen, että ennätykset menevät tällä kaudella rikki. En ehkä silti odottanut, että niin tapahtuisi heti ensimmäisessä kisassa.

Ennätysjuoksu epäilytti

Nezirin tuorein ennätys on tämän hallikauden osalta maailman kolmonen. Parannettavaa jäi silti edelleen.

– Saksassa kädet heiluivat naapuriradan kanssa. Tampereella tuntui siltä kuin olisin pompannut ensimmäisen aidan yli, kun ylityksen pitäisi olla sujuva ja nopea. Tulin ensimmäiselle aidalle todella lujaa, mutta ehkä juuri siitä johtuen se tuli tavallista lähemmäs ja jouduin tekemään pienen korjausliikkeen. Muuten juoksu oli ihan tasapainoinen.

Tosiasiassa koko ennätysjuoksu oli lähellä jäädä juoksematta. Neziri ei ollut varma olostaan sileän matkan jälkeen.

– Tampereen kisapäivä oli ensimmäinen, jona tunsin itseni terveeksi. Olin kuitenkin pari päivää aiemmin tehnyt kovan punttitreenin, ja oli tiedossa, että se voi tuntua jaloissa. 60 metrin jälkeen ei tuntunut kauhean hyvältä ja rennolta, joten ajattelin, että kannattaako aitoja lähteä juoksemaankaan, kun tulee vain paha mieli jos aikaa ei pystykään parantamaan, Neziri nauraa.

– Ei siitä lopulta kuitenkaan paljoa keskusteltu. Juostiin, kun niin oli ilmoitettu.

Takareisi vihdoin terve

Nezirin kesä kärsi viime vuonna aiemmista vammoista. Muutama kisa jäi kokonaan väliin flunssan vuoksi, ja peruskunnon rakentamista häiritsi vanha takareisivamma.

– Aitajuoksun etujalan takareidestä repesi lokakuussa neljä senttiä. Takareisi oli ollut kipeä varmaan vuodesta 2009, todennäköisesti se on ollut joku todella vanha hoitamatta jäänyt vamma juniorivuosilta. Se sattui joka vuosi, kunnes kovan harjoitusviikon päätteeksi repesi.

Nyt Neziri on valmentajansa Jussi Ihamäen kanssa panostanut nimenomaan voimanhankintaan takareisiä ajatellen. Ennätyskunnon ohella se valaa uskoa tulevalle kesäkaudelle.

– Nyt onkin ensimmäinen kilpailukausi moneen vuoteen, kun takareidessä ei ole tuntunut mitään. Sekin on iso juttu, kun ei tarvitse koko ajan miettiä, repeääkö takareisi.

Viime vuonna Nezirin tuloskäyrä kääntyi loppukaudesta laskusuuntaan, kenties juuri alkuvuoden ongelmien vuoksi. Tällä kertaa alkuvuoden vire antaa luvan odottaa 22-vuotiaalta paljon.

Seuraavaksi Neziri kisaa tänä viikonloppuna Jyväskylän hallikisoissa. Vastaan asettuu muun muassa Ukrainan Hanna Platitsina, joka juoksi viime sunnuntaina Moskovassa uudeksi ennätyksekseen 8,10. Maaliskuun alussa ohjelmassa ovat EM-hallikisat Prahassa.

– Uskon, että aika tulee tästä vielä tippumaan. Totta kai nyt ei enää puhuta mistään kahdesta kymmenyksestä kerralla, mutta sadasosia voidaan vielä viilata pois, Neziri arvioi.