Stubb iloitsee: Kokoomuksella ja keskustalla samat tavoitteet

Keskusta on hyvin kokoomuksen linjoilla, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Kokoomus ei suostu tässä vaiheessa leikkauslistoihin, mutta muistuttaa kulkevansa Iiro Viinasen ja Sauli Niinistön viitoittamalla tiellä. "Ei kannata aliarvioida kokoomuksen kykyä tehdä vaikeita päätöksiä."

politiikka
Alexander Stubb
Alexander Stubb esitteli Kokoomuksen hallitusohjelmatavoitteen Helsingissä perjantaina .Lehtikuva

Kokoomus julkisti tänään hallitusohjelmatavoitteensa. Puheenjohtaja Alexander Stubb myöntää, että ne ovat samantapaisia kuin keskustalla. Keskusta julkaisi viisi strategista tavoitettaan reilu viikko sitten.

– Niin, keskusta on hyvin kokoomuksen linjoilla ja mehän olemme tästä iloisia. Keskusta ja kokoomus ovat molemmat maltillisia keskustaoikeistolaisia puolueita, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että tavoitteet ovat aika yhteneväisiä. Se on hyvä koska tarvitsemme yhteisen tilannekuvan. Sellaistahan ei ollut vuonna 2011, Stubb toteaa.

Viinasen ja Niinistön perintö velvoittaa

Kokoomus ei pidä leikkauslistoja tässä vaiheessa realistisina.

– Seitsemän vuoden valtioneuvostokokemuksella totean, että budjetti ja valtiotalous ovat niin monimutkainen kokonaisuus, että en usko että yksikään puolue voi uskottavasti tehdä kokonaista ehdotusta leikkauksista. Emme pelkää leikkauslistojen läpikäymistä, olemme varmasti valmiit sellaisen jossain vaiheessa myös esittämään, Stubb sanoo.

– Mutta pitää muistaa, että kokoomus on puolue, jossa on ollut valtiovarainministerinä Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö. Ei kannata koskaan aliarvioida kokoomuksen kykyä tehdä vaikeita päätöksiä paineen alla, hän sanoo.

Kokoomus suostui mainitsemaan ainoastaan, ettei se haluaisi leikata koulutuksesta, puolustuksesta ja poliisista.

"Nato-virhettä ei pidä tehdä uudestaan"

Stubb ei lupaa myöskään täsmälukua, kuinka paljon uusia työpaikkoja luotaisiin.

– Edellisestä hallitusohjelmasta viisastuneena on parempi panostaa työn teettämiseen kuin antaa yksittäinen luku.

Stubbin mukaan oli virhe, että edellisessä hallitusohjelmassa suljettiin pois mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä.

– Sitä virhettä ei pidä tehdä uudestaan. Nato-kissa on nostettava pöydälle, Stubb vaati.