Tiedottaja: Putin ei sairasta aspergeria

Yhdysvaltain puolustusministeriö tutki vuonna 2008, sairastaako Venäjän presidentti autismia. Pentagon on myöhemmin vähätellyt tutkimusta. Putinin tiedottaja pitää koko keskustelua "typeryytenä".

Ulkomaat
Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Mikhail Klimentyev / EPA

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja kiistää jyrkästi julkisuudessa liikkuneet huhut, että presidentti Putin sairastaisi aspergerin syndroomaa.

– Tämä typeryys ei ansaitse edes kommentointia, totesi tiedottaja Dimitri Peskov venäläisen uutissivusto Gazeta.ru:n (siirryt toiseen palveluun) kysymykseen.

USA Today -lehti (siirryt toiseen palveluun) on kertonut Yhdysvaltain puolustusministeriön vuonna 2008 tekemästä tutkimuksesta, jonka tulokset viittaisivat siihen, että Putin saattaa kärsiä aspergerin syndroomasta, joka on yksi autismin muoto.

Tutkijat olivat tarkkailleet videotallenteita Putin esiintymisistä. Putin liikkuminen ja hänen kasvonilmeensä antoivat tutkijoiden mukaan viitteitä siitä, että hänen hermostollinen kehityksensä olisi häiriintynyt sikiövaiheessa.

Aspergerin oireyhtymään viittaa tutkijoiden mukaan mm. se, että Putin haluaa kontrolloida täydellisesti ympäristöään ja tuntee olonsa epämukavaksi sosiaalisissa tilanteissa.

USA:n puoluistusministeriö on sittemmin vähätellyt tutkimuksen tuloksia. Tutkimus ei tiettävästi koskaan päätynyt edes puolustusministerin tai ministeriön muiden johtajien luettavaksi.

Lähteet: AFP