1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisilta yli 2 000 lupausta Itämeren hyväksi – venäläiset vasta huomaamassa suojelun tärkeyden

Ihmiset ovat valmiita parantamaan Suomenlahden tilaa omilla arkipäiväisillä teoillaan. Erityisesti omien ja muidenkin roskien keräämisessä luvattiin parantaa tapoja.

Kotimaan uutiset
Itämeri.
Itämeri.Eila Haikarainen / Yle

Yli 2300 ihmistä lupasi parantaa omaa toimintaansa Suomenlahden tilan kohentamiseksi. Sitoumuksia arkipäiväisistä suojeluteoista kerättiin viime vuonna Suomenlahti-vuoden ajan Kotkan akvaariotalo Maretariumissa sekä Espoon kaupungin tapahtumissa. Maretariumiin lupauksista putosi noin 1700, joissa osassa on takana jopa koko koululuokka.

Lupauksia tuli erityisesti roskien keräämisestä. Omien roskien lisäksi luvattiin kerätä myös muiden jättämiä roskia. Lisäksi luvattiin kalastaa vastuullisesti, tehdä kestäviä ruokavalintoja ja valita ympäristöystävllisiä tuotteita.

Lupausten joukkoon mahtui myös veneen pilssivesistä huolehtiminen ja mattojen peseminen vain maalla olevilla pesupaikoilla sekä autoilun ja lihansyönnin vähentäminen.

Naiset lupaavat enemmän

Naiset tekivät lupauksia enemmän kuin miehet. Lupauksia antoivat myös turistit. Maretariumiin tehdyistä sitoumuksista jopa viidennes tuli venäläisiltä.

– Venäläiset tuntuivat vasta tällä heräävän vesistön suojeluun. Heidän vastauksissa korostui lupaus etsiä tietoa ja hyödyntää sitä omassa arjessa, sanoo Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen.

Moni suojelutekoon lupautunut kyseli mitä tästä voi voittaa.

– Toivottavasti puhtaamman Itämeren, jossa olisi vähemmän sinilevää. Se olisi paras palkinto, tokaisee Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen.

Lue seuraavaksi