Tyttöjen silpominen on vähentynyt Etiopiassa – suomalaisten työ muuttaa julmia perinteitä

YK:n mukaan yli 140 miljoonaa tyttöä on kokenut sukuelinten silpomisen. Julmaa perinnettä harjoitetaan etenkin Lähi-idässä ja Afrikassa. Myös näiltä alueilta länsimaihin muuttaneet tytöt voivat joutua silvotuiksi. Vanhojen asenteiden muuttaminen on kuitenkin mahdollista. Plan Suomi on saanut aikaan hyviä tuloksia Etiopiassa.

Kotimaa
Tyttöjen silpomisen vastainen valistus aloitetaan ruohojuuritasolta.
Tyttöjen silpomisen vastainen valistus aloitetaan ruohojuuritasolta.Plan Suomi / Mikko Toivonen

Tyttöjen sukuelinten silpomista tapahtuu etenkin Lähi-idässä ja Afrikassa. Myös länsimaihin muuttaneet tytöt ovat vaarassa joutua haitallisen perinteen uhriksi. Jos silpomista ei onnistuta vähentämään, 86 miljoonaa tyttöä joutuu silvotuksi vuoteen 2030 mennessä.

WHO:n mukaan lähes puolet kaikista silvotuista naisista elää Egyptissä ja Etiopiassa. Etiopiassa 75 prosenttia naisista on silvottu. Maan laki kieltää silpomisen, mutta vanha tapaoikeus menee usein lainsäädännön edelle.

– Etiopia on patriarkaalinen yhteiskunta ja se on yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista. Väkivaltaa tyttöjä ja naisia vastaan on harjoitettu laajasti, sanoo Plan Suomen ohjelmapäällikkö Yodit Mekuria.

Kun pojille kerrotaan, että tyttöjen sukupuolielinten silpominen ei esimerkiksi johda siihen, että nämä synnyttävät poikia, ja kun kerrotaan, miten haitallista se oikeasti on, niin hekin ryhtyvät vastustamaan sitä.

Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen

Muutos alkaa ruohonjuuritasolta

Plan Suomi työskentelee Etiopiassa neljällä alueella silpomista vastaan vaikuttamalla kyläyhteisöjen sisällä. Tulokset ovat lupaavia. Planin mukaan kymmenessä toiminta-alueen kylässä yli 90 prosenttia vastasyntyneistä tytöistä pelastui silpomiselta vuonna 2013.

– Kaikista tärkein tehtävä on vaikuttaa perheisiin, isiin ja äiteihin, että he ymmärtävät asian ja silloin he eivät halua lapsilleen tällaistä tehtävän. Olemme saaneet myös lapset sekä nuoret pojat ja tytöt muodostamaan ryhmiä, joissa he voivat puhua asiasta. He ovat muutosagentteja omissa yhteisöissään ja se on tuottanut tulosta, kertoo Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Silpominen on yli tuhatvuotinen perinne. Se ei liity tiettyyn uskontoon vaan on kulttuurisidonnainen tapa, johon liittyy vääriä uskomuksia. Kun ihmiset saavat oikeaa tietoa, he ymmärtävät, että tyttöjen silpominen on täysin turhaa.

– Kun pojille kerrotaan, että tyttöjen sukupuolielinten silpominen ei esimerkiksi johda siihen, että nämä synnyttävät poikia, ja kun kerrotaan, miten haitallista se oikeasti on, niin hekin ryhtyvät vastustamaan sitä.

Naimisiin ympärileikkauksen jälkeen

Tyttöjen silpomisella on yhteys myös lapsiavioliittoihin. Usein tyttö naitetaan pian ympärileikkauksen jälkeen. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on tabu, jota ei helposti oteta puheeksi.

Plan Suomi on kouluttanut paikallisia ihmisiä keskustelemaan asiasta kylissä. Työ on pitkäjänteistä, ja vaikutukset näkyvät sukupolvien saatossa.

– Toimimme yhteisöissä jopa 15 vuoden ajan. Kun kylään on saatu oikeaa tietoa ja äidit eivät enää leikkauta omia tyttöjään, niin nämäkään eivät todennäköisesti leikkauta omia lapsiaan. Kun yhteisöt tekevät omat pelisääntönsä, ne kirjataan paikalliseen lainsäädäntöön, eivätkä jää pelkästään yhden yhteisön suullisesti sovituiksi käytännöiksi. Siten ne ovat jatkossakin paikallisessa lainsäädännössä, Heinänen sanoo.

Ympärileikkaus tehdään yleensä 0-15-vuotiaille tytöille. Se aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten vernevuotoa, tulehduksia ja hedelmättömyyttä. Pahimmillaan seurauksena voi olla kuolema.