1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Luulitko, että meillä on lunta? Katso suomalaisen telemark-hiihtäjän kuvat Japanista

Japanin Myoko-vuorella on lunta nelisen metriä, ja sitä voi sataa kerralla puolikin metriä lisää. Vuoristoalueilla kolataan kattoja usean miehen voimin.

Myoko-vuoren rinneravintolan katolla tehdään lumitöitä. Kuva: Teemu Ripatti

Mikkeliläisen telemark (siirryt toiseen palveluun)-harrastaja Teemu Ripatin matka japanilaiselle Myoko-vuorelle on osoittaunut menestykseksi. Heti viikon alussa uutta lunta satoi puoli metriä, ja hiihtäjät pääsivät suihkimaan pöllyävälle puuterilumelle.

– Laski suoraa oikolinjaa vaan, niin ei nähnyt mitään kun lunta pöllysi kypärän yli niin paljon. Se oli huikea elämys, Ripatti kuvailee.

Hiihtokeli on ollut hyvä senkin jälkeen, mutta Ripatti odottaa, että uutta lunta sataisi sunnuntaihin mennessä vielä lisää. 

Matkalla Myoko-vuoren huipulle telemark-suksilla. Kuva: Teemu Ripatti

Vuorelle kipuamisen ja alas laskemisen lomassa Ripatti on ottanut ahkerasti kuvia ja videoita. Tavallisen kameran lisäksi mukana on kypäräkamera, joka tallentaa tunnelmia laskiessa.

Ripatti pääsi myös todistamaan, miten rinneravintolan katolta pudotettiin lunta alas. Kun lunta voi sataa yhden päivän aikana puoli metriä, vaatii lumitöiden tekeminen helposti puolenkymmentä käsiparia.

Myoko-vuori on vaikuttavan näköinen. Kuva: Teemu Ripatti

Telemarkkaajat ovat huhkineet vuorella pitkiä päiviä. Eväät ovat kevyet: mukana on vain vettä, suklaata ja salmiakkia. Kun Ripatti palaa iltapäivällä takaisin majapaikalle, maistuu ruoka sitäkin paremmin.

– Tänäänkin aloitettiin joku varttia yli yhdeksän ja palattiin kämpille takaisin varttia vaille kolme takaisin, että melkein työpäivä siinä vierähtää käytännössä, Ripatti sanoo.