Tampere-Pirkkala kärkihankkeiden joukossa uudessa lentoliikennestrategiassa

Suomen lentoasemia ylläpitävä Finavia suhtautuu suopeasti siihen, että Tampere-Pirkkalan lentoasema siirtyisi maakunnalliseen hallintaan. Jos maakunnissa on halua ottaa lentokentät hoidettavakseen, Finavia voi luopua ylläpitovastuusta.

Pirkkala
Tampereen Pirkkalan lentoaseman terminaali.
Tampere-Pirkkala-lentoaseman terminaali 1. Finavia

Suunnitelman mukaan Finavia huolehtii jatkossakin Suomen lentoasemaverkostosta. Strategiassa on luovuttu ajatuksesta, että vain 300 000 matkustajan kentät säilyisivät Finavialla.

Jos kuitenkin esimerkiksi Pirkanmaalla halutaan ottaa vastuu Tampere-Pirkkalan lentoaseman omistuksesta ja kehittämisestä, Finavia on valmis luopumaan ylläpitovastuusta. Liikenne- ja viestintäministeriö pyrkisi tällöin löytämään lentoasemalle uuden omistajan. Finavia ylläpitää kaikkiaan 24:ää lentoasemaa Suomessa.

Maakunnassa vahvaa tahtoa parantaa yhteyksiä

Tampere-Pirkkalan lentokenttä on strategiassa nostettu yhdeksi kehittämisen kärkihankkeista. Raportissa viitataan Tampereen AiRRport-konseptiin, jonka tavoitteena on vahvistaa erityisesti läntisen ja keskisen Suomen saavutettavuutta ja siten elinkeinoelämän ja matkailun kytkentää globaaliin talouteen.

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen on erittäin tyytyväinen Tampereen sijoittumisesta alueellisten kärkihankkeiden joukkoon. Eskelisen mukaan Pirkanmaalla on vahvaa tahtoa lentoyhteyksien parantamiseksi.

– Minä uskon, että meillä on maakunnassa erittäin yhteinen näkemys siitä, mitä Tampere-Pirkkalalta ja yleensä lentoliikenteeltä halutaan. Ja 19. helmikuuta julkistetaan AiRRport-visiotyön lopputulos – siinä otetaan vielä tarkemmin kantaa yhteisestä näkemyksestämme Tampere-Pirkkalan kehittämiseksi.