Kuntoremontti osa 6: Hiihtokoulusta potkua helmikuun hangille

Toimittajamme Soile Suvannon kuntoremontti ei osoita vielä laantumisen merkkejä. Helmikuussa mennään jo ja Soile tähyää hohtaville hangille hiihtelemään. Vauhtia Soile hakee hiihtotekniikkakoulusta. Vaan onnistuuko paluu ladulle vanhoilla suksilla ja liian lyhyillä sauvoilla?

terveys
Hiihtolatu Hetta hiihto
Ladut kutsuvat hiihtäjia. Hannu Kaikkonen näyttää, kuinka hiihdetään luistelutyylillä Wassbergin ja Mogrenin malliin.

Päivät ovat pidenneet ja aurinkokin paistelee. Mikäpä olisi mukavampaa kuin lähteä kauniina talvisena vapaapäivänä hiihtelemään.

*Idyllinen haavekuva murtuu nopeasti menneisyyden muistoihin latujen varsilta. *Suksi ei luista tai sitten se lipsuu, hiki valuu, epätoivo isekee ja sydän jyskyttää tuhatta ja sataa. Kaikki kanssahiihtäjät, vauvasta vaariin, pyyhältävät ohi. Selkään sattuu ja käsissä ei ole voimaa. Ylämäkea ei jaksa nousta ylös eikä alamäkeä uskalla laskea alas.

Varastosta löytyvät ikivanhat sukset, sauvat ja monot. Sukset ovat suurin piirtein oikean mittaiset. Sauvat taitavat olla liian lyhyet, mutta saavat välttää. Monot ovat täydellisen kokoiset, vaan eivät näköiset.

Näillä varusteilla mennään kohti hiihtokoulua. Suksien voitelusta minulla ei ole hajuakaan, joten hiihtokoulun opettaja Hannu Kaikkonen ODL:n liikuntaklinikalta laittaa sukseni ystävällisesti hiihdettävään kuntoon. Eihän näistä huippusuksia saa, mutta välttävät kuitenkin, Hannu toteaa. Minusta sukset ovat parhaat koskaan allani olleet!

Vaikka hiihtokoulussa on kyse vain parin kerran tekniikkaharjoittelusta, kurssille meno hermostuttaa kummasti mieltäni.Lieneekö alitajunnassa ajatus siitä, että suomalaisella hiihtotaidon pitäisi olla ikään kuin luonnostaan verissä? Vaan tulta päin peloista huolimatta!

Tulta päin peloista huolimatta!

Osa muistakin hiihtokoululaisista vaikuttaa aivan yhtä epävarmoilta kuin minä. Meininki hiihtokoulussa on leppoisa ja naureskelemme kömpelyydellemme.

*Läpsyttely pois! *Tekniikkatunnin aikana käydään läpi vuorohiihtoa, tasatyöntöä ja näiden yhdistelmää. Olen kuvitellut, että hiihtoladuilla kuuluva suksien läyskytys kuuluu asiaan, mutta näin ei olekaan. Läpsyttely tarkoittaa sitä, että jalka laskeutuu liian aikaisin takaisin ladulle.

*Missä jalat, missä kädet, missä sauvat, missä sukset? * Rytmiin pääseminen kestää vähän aikaa, mutta aika nopeasti vuorotahtihiihtokin lähtee sujumaan. Vauhdin hurmasta ei todellakaan silti voi puhua. Sujuvaan menoon tarvitaan luistavien suksien lisäksi vahvaa hapenottokykyä.

Tunnin jälkeen on hyvä mieli.Jälleen on yksi mielen este ja fyysinen haaste ylitetty. Sykemittari kertoo, että pelkkä tunnin mittainen tekniikkaharjoittelu kulutti hurjan määrän kaloreita.

Hiihtoa lisää, jos haluaa laihdutella.

Hiihtoa siis lisää, jos haluaa laihdutella!

*Vanhat sukset saavat vielä kelvata. *Jos ja kun ladulle lähden tekniikkaa jatkossa työstämään, vanhat sukset saavat kelvata. Sauvoihin sen sijaan taidan panostaa. Kurssikaveri tarjoutui lainaamaan hetkeksi oikean mittaisia sauvoja ja tulihan siitä heti hiihtäjälle erilainen ryhti ja käsien voima.

*Hiihtotunnin jälkeinen päivä ei tunnu pahalta. *Yläselässä, ojentajissa ja vatsan seudulla tuntuu, että jotain on tehty. Hikoilu, korkea syke, epätoivo, hidas vauhti ja voimattomuus ovat jatkossakin seuralaisiani ladulla. Vaan ehkäpä hiljaa hiihdellen hyvä tulevi - ja osa näistä kavereista jää pois.

Seuraa kuntoremonttiani twitterissa @SoiSuva .