1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hovioikeus tuomitsi Timo Rädyn sakkoihin Hilkka Ahteen kiusaamisesta

Auto-ja kuljetusalan Työntekijäliiton entinen puheenjohtaja Timo Räty on tuomittu sakkoihin liiton viestintäpäällikön Hilkka Ahteen pahoinpitelystä ja kahdesta työturvallisuusrikoksesta. Hovioikeuden antama tuomio on hyvin merkittävä.

Kotimaan uutiset
Hilkka Ahde, Timo Räty ja Heikki Lampela.
AKT:n viestintäpäällikkö Hilkka Ahde (edessä vas.) sekä AKT:n entinen puheenjohtaja Timo Räty (oik.) ja asianajaja Heikki Lampela hovioikeudessa Helsingsisä 10. marraskuuta 2014.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hovioikeuden mukaan Räty syyllistyi Ahteen pahoinpitelyyn. Kyse on käytännössä henkisestä pahoinpitelystä. Hovioikeus päätyi siis samalle kannalle kuin Helsingin käräjäoikeus vuosi sitten tammikuussa antamassaan tuomiossa. Räty tuomittiin 80 päiväsakkoon eli noin 2 000 euron suuruiseen sakkorangaistukseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Timo Rädyn vuosi sitten tammikuussa pahoinpitelystä ja kahdesta työturvallisuusrikoksesta 80 päiväsakkoon. Sakon suuruus oli noin 2 000 euroa. Räty määrättiin myös maksamaan yhdessä liiton kanssa Hilkka Ahteelle korvauksia 12 000 euroa. Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan myös näiltä osin.

Käräjäoikeus katsoi, että Räty on syyllistynyt Ahteen pahoinpitelyyn kuuden vuoden ajan. Käräjäoikeuden mukaan Räty nöyryytti julkisesti Ahdetta, karjui tälle ja lopulta kieltäytyi kokonaan puhumasta Ahteelle. Käräjäoikeus totesi, että Rädyn menettely on tarkoittanut henkisen väkivallan käyttöä.

Hovioikeus: Räty on toiminut tahallaan

Helsingin hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että Räty oli pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön tarkoittamin tavoin vahingoittanut Ahteen terveyttä. Ahde oli jäänyt ensimmäisen kerran sairauslomalle joulukuussa 2008. Hovioikeus katsoo ratkaisussaan, että Rädyn oli viimeistään tässä vaiheessa täytynyt käsittää, että hänen menettelynsä vahingoittaa Ahteen terveyttä. Tästä huolimatta Räty ei muuttanut käytöstään vaan lopetti kommunikoinnin Ahteen kanssa kokonaan vuonna 2009.

Rädyn käytös ei muuttunut, vaikka työterveyshuolto ja aluehallintovirasto olivat yhteydessä Rätyyn Ahteen kohtelun vuoksi, hovioikeus toteaa ratkaisussaan.

Näiden seikkojen hovioikeus katsoi osoittavan, että Räty oli toiminut tahallaan ja hänen oli täytynyt pitää toimiensa varsin todennäköisenä seurauksena, että hän vahingoittaa Ahteen terveyttä.

Lisäksi AKT:n valtuuston puheenjohtajana ja hallituksen varapuheenjohtajana toimineet miehet saivat kumpikin käräjäoikeudessa 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Heidän tuomionsa perustui siihen, ettei Auto- ja kuljetusalan liitossa puututtu Rädyn toimintaan. AKT määrättiin maksamaan yhteisösakkoa 20 000 euroa.

Syyttäjä: Suomen ensimmäinen henkisen pahoinpitelyn tuomio

Käräjäoikeuden ja nyt hovioikeuden antama pahoinpitelytuomio on ensimmäinen, joka Suomessa on annettu henkisestä pahoinpitelystä, jutun syyttäjä Tuire Tamminiemi sanoo. Henkisestä pahoinpitelystä ei ole syyttäjän mukaan milloinkaan aiemmin annettu tuomiota työpaikkakiusaamisjutuissa, eikä missään muissakaan pahoinpitelyjutuissa.

– Tämän tyyppistä tuomiota pahoinpitelystä ilman fyysistä vahinkoa ei ole aiemmin ollut, sanoo Yle Uutisille kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi.

Tamminiemi on tyytyväinen hovioikeuden ratkaisuun. Hän pitää sitä merkittävänä sekä työturvallisuusrikoksen että pahoinpitelyrikoksen osalta.

– Ihmiset tulevat nyt tietoisiksi siitä, että työpaikkakiusaamisjuttuja voi ja kannattaa viedä eteenpäin, Tamminiemi toteaa.

6.2. kello 18.05 täydennetty viimeiseen väliotsikkoon ja sen jälkeiseen tekstiin, että kyseessä on syyttäjän tietojen mukaan ensimmäinen pahoinpitelytuomio henkisestä pahoinpitelystä.

Lue seuraavaksi