Talvi on ollut pimeä – aurinkoa alle puolet normaalista

Tuntuuko, että talvi on ollut harmaa ja valoton? Havaintosi on oikea: tammi- ja marraskuussa aurinko on paistanut keskimääräistä selvästi vähemmän. Varsinkin alkuvuosi on huutanut lisää valoa. Aurinkoisia tunteja on monin paikoin saatu alle puolet normaalista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Helsinki-Vantaalla aurinkoisia tunteja oli tammikuussa 15,5, kun niitä keskimäärin on 38. Seinäjoella paistoi 8,8 tuntia tavanomaisen 31 tunnin sijaan. Sodankylässä saatiin auringonvaloa tammikuussa 3,6 tuntia keskimääräisen 13 tunnin sijaan.

Ennätyspimeää ei tänä talvena ollut.

– Pari vuotta sitten talvi oli hyvin pilvinen ja auringonpaistetta oli harvinaisen vähän. Kyllä nämä edelleen on suhteellisen harvinaisia näin pilviset talvet, arvioi meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Mittaushistorian pimein tammikuu oli Helsinki-Vantaalla vuonna 1965, jolloin valoa saatiin 8,1 tuntia. Sama vuosi oli pimein myös Seinäjoella, paistetta 4,8 tuntia koko tammikuun aikana. Sodankylässä puolestaan kärsittiin todellisesta kaamoksesta vuonna 2013, jolloin aurinko ei näyttäytynyt tammikuussa lainkaan.

Lounaasta leudot ilmavirtaukset

Vähäinen valon määrä johtuu Suomessa vallinneista leudoista ilmavirtauksista. Lounaasta ja lännestä on virrannut leutoa ja pilvistä säätä. Jos ilmavirtaukset tulisivat päinvastaisesta suunnasta, Siperiasta, niin talvi olisi todennäköisesti kylmempi ja aurinkoisempi.

Ilmaston lämpenemisen myötä pimeisiin talviin on syytä varautua yhä useammin.

– Kyllä tässä vuosisadan mittaan erityisesti talvet tulevat olemaan entistä pilvisempiä ja auringonpaistetuntejakin tulee olemaan tulevaisuudessa meillä entistä vähemmän. Siinä mielessä tämänkaltaisiin talviin on syytä totutella, niitä tulee esiintymään tulevaisuudessa yhä enemmän, sanoo meteorologi Pauli Jokinen.

Kevään merkkejä ilmassa

Näinä päivinä helmikuussa moni havahtuu huomaamaan, ettei työhön tai kouluun enää tarvitsekaan lähteä pimeässä. Illatkin tuntuvat pidemmiltä, kun pimeys ei laskeudu niskaan kesken iltapäivän. Yllättävä auringonpaiste tuntuu lähes sokaisevalta talven pimeyden jälkeen.

Etelä-Suomessa valoisa aika lisääntyy nyt noin viisi minuuttia päivässä. Sodankylässä päivän pituus kasvaa kahdeksalla minuutilla päivässä. Maaliskuun kevätpäiväntasauksessa valo on viimeistään ottanut voiton pimeydestä.