Raju arvostelukirje: Tullin pääjohtaja Hartikainen ei enää nauti luottamusta

Yle Uutiset on saanut käsiinsä pääjohtajan sijaisen Leo Nissisen valtiovarainministeriöön kirjoittaman kirjeen. Hartikainen ei kommentoi sitä.

Kotimaa
Antti Hartikainen
Antti HartikainenVesa Moilanen / Lehtikuva

Tammikuun 30. päivänä Tullista lähti kipakka kirje valtiovarainministeriöön. Kirjeessä Tullin määräaikainen pääjohtaja Leo Nissinen arvostelee rajusti virkavapaalla olevaa pääjohtajaa Antti Hartikaista.

Yle Uutiset sai haltuunsa tämän valtiosihteeri Martti Hetemäelle osoitetun kirjeen. Sen sisältö on kiertänyt Tullin henkilökunnan keskuudessa.

Nissinen toteaa kirjeessä, että Hartikaisella ei ole sen kaltaista harkintakykyä kuin mitä viraston johtavalta virkamieheltä edellytetään.

"Hänen tekonsa ovat olleet omiaan vahingoittamaan paitsi Tullin mainetta viranomaisena, niin myös yleisemmin julkisen hallinnon johtamisen uskottavuutta. Hartikaisen käyttäytyminen on vienyt täysin luottamuksen hänen toimintaansa paitsi Tullin sisällä, myös kansalaisten silmissä." Leo Nissinen kirjeessään

"Vakava luottamuspula"

Määräaikaisen pääjohtajan Leo Nissisen mukaan Hartikainen on toiminnallaan aiheuttanut vakavan luottamuspulan. Se ei Nissisen mukaan voi olla vaikuttamatta yhteistyöhön Tullin toimivan johdon ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

"Johtavassa asemassa olevan henkilön tulisi olla käyttäytymisellään esimerkkinä muille. Hartikainen on moittinut julkisesti johtamaansa virastoa, sen virkamiehiä ja on käyttäytynyt sopimattomasti vaimonsa palkkaamatta jättäneitä virkamiehiä kohtaan." Leo Nissinen kirjeessään

"Hartikainen ei enää nauti sitä erityistä luottamusta, mitä hänen asemansa edellyttää ja jo pelkästään tämä seikka oikeuttaisi palvelussuhteen päättämiseen ilman mitään muita perusteita valtion virkamieslain 26 §:n nojalla." Leo Nissinen kirjeessään

Hartikainen ei enää nauti sitä erityistä luottamusta, mitä hänen asemansa edellyttää.

Leo Nissinen

Nissinen katsoo myös, että Hartikaisen paluu pääjohtajan tehtävään olisi vaikeaa.

"Jos Hartikainen palaisi tehtäväänsä ja nämä julkiset prosessit jatkuisivat useita vuosia, tekisi se Tullin normaalin johtamisen mahdottomaksi." Leo Nissinen kirjeessään

Nissinen vahvistaa kirjeen

Yle Uutiset tavoitti Tullin määräaikaisen pääjohtajan Leo Nissisen. Hän vahvistaa kirjeen sisällön, mutta ei kommentoi sitä millään tavalla.

Hänen tekonsa ovat olleet omiaan vahingoittamaan paitsi Tullin mainetta viranomaisena, niin myös yleisemmin julkisen hallinnon johtamisen uskottavuutta.

Leo Nissinen

Yle Uutiset tavoitti myös Antti Hartikaisen Tunisiasta. Hän työskentelee tällä hetkellä EU:n Libyan rajaturvallisuusoperaation päällikkönä. Hartikainen ei kommentoi Nissisen kirjettä millään tavalla. Hartikainen kiisti Tullin kuvauksen tapahtumista jo lokakuussa, ennen valtiovarainministeriön selvitysryhmän perustamista.

Tänään perjantaina Hartikainen totesi Yle Uutisille, että ministeri Päivi Räsäsellä on tarvittavat tiedot käytössään päätöksenteon pohjaksi.

Räsäsen erityisavustaja arvioi, että sisäministeri tekee päätöksen Tullin pääjohtaja Hartikaisen jatkosta viikon kuluessa. Sisäministeri on käynyt asiassa taustakeskusteluja oikeusoppineiden kanssa.