Näin syntyy muodikas otsaletti – katso video

Letit ovat muotia paitsi pikkutytöillä, myös hää- ja juhlakampauksissa. Hiusten letittäminen on tekniikkalaji, johon saa oppia lukuisista nettivideoista ja nyt myös lettikursseilta.

letti (Hiukset)
Lettikurssittaja Johanna Suominen tekee otsalettiä naiselle.
Lettitaituri Johanna Suominen näyttää, miten syntyy muodikas otsaletti.

Otsaletti lienee tämän hetken kuumin lettikampaus, joka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Johanna Suominen pyöräyttää Heli Vartiaiselle sellaisen tuossa tuokiossa. Lettitaiturin käsissä syntyy myös erilaisia lettinutturoita ja sydänkampauksia – varsinaisia taideteoksia.

– Äiti letitti hiuksiani, kun oli pieni. 7-vuotiaana opin itse, ja ala-asteella letitin jo usein kavereiden hiuksia, Johanna Suominen kertoo.

Nummelalainen Suominen on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Vanhempainvapaiden aikana kypsyi kuitenkin idea lettiharrastuksen kaupallistamisesta.

Kun julkaisin netissä kuvia tekemistäni leteistä, ihmiset kommentoivat, että osaisinpa minäkin. Siitä tuli idea, että minähän voisin opettaa.

Johanna Suominen

– Kun julkaisin netissä kuvia tekemistäni leteistä, ihmiset kommentoivat, että osaisinpa minäkin. Siitä tuli idea, että minähän voisin opettaa.

– Tyttären voimistelukisoissa keksin, että lettiopetusta voisi tarjota esimerkiksi voimistelijoille ja taitoluistelijoille, Johanna Suominen kertoo.

Leteistä uusi ammatti

Tämän talven aikana syntyi Lettitehdas, jonka nimissä Johanna Suominen on alkanut pitää lettikursseja useilla paikkakunnilla.

– Aion tehdä leteistä itselleni ammatin. Kursseillani käy tavallisia ihmisiä, mutta myös kampaajia. Letitys ei kuulu kampaajien koulutukseen. Nykyään pyydetään juhliin lettikampauksia, ja niitä näkyy jopa punaisilla matoilla.

Lettitehtailija kävi hiljan Tampereella vetämässä neljä loppuunmyytyä peruskurssia. Kevään ohjelmaan kuuluu lisää kursseja sekä opetuskeikkoja kampaamoissa.

Otsaletin letitystä naiselle.
Otsaletti kuuluu yleensä peruskurssien ohjelmaan.Jukka Töyli / Yle

Kilpailua alalla ei tällä hetkellä juuri ole, sillä Suomessa toimii tiettävästi vain pari lettikurssittajaa. Suurin kilpailija ovat opetusvidot, joita ihmiset ovat julkaisseet netissä. Johanna Suominen kuitenkin uskoo, että kursseille riittää kysyntää.

– Onhan netissä niitä videoita, mutta jos lähtotaso on alhainen, videoista on vaikea oppia. On eri asia, kun joku opettaa kädestä pitäen.

Peruskursseilla opetellaan muutama perusletti. Otsaletti on kaikkein kysytyin ja kuuluu yleensä joka kurssin ohjelmaan.