Forssan harrastajateatteri sai vauhdin päälle, samalla kun ammattiteatterit kiristävät vyötään

Forssan teatteri on nostanut ilmettään. Uusi toimisto torin laidassa ja kohta valmistuva pikkunäyttämö kielivät sitä, että teatterinteossa on saatu uusi vaihde päälle ja harrastajateatterin tukijoukot ovat vahvat. Perjantaina ensi-illassa on Heinähattu ja Vilttitossu, sen jälkeen Aleksis Kiveä huumoriversiona.

Kotimaa
Kaksi tyttöä katsoo tiukasti kameraan
Uuden näytelmän pääosissa ovat Vilttitossuna on 10-vuotias Anna Pohto (vas.) ja Heinähattuna Iida Viitanen,13. Ville Välimäki / Yle

Forssan teatteri elää kukoistuskauttaan. Siinä missä ammattiteatterit kipuilevat hupenevien määrärahojen kanssa, on Forssan teatteri saanut uuden vaihteen päälle.

Ammattiteattereiden tulevaisuutta varjostavat pienenevät valtionosuudet ja kuntien tiukkeneva talous. Isot teatterit ovat selvästi tienhaarassa.

Lounais-Hämeessä Forssassa on toisin. Harrastajateatteri on lyhyessä ajassa pessyt kasvonsa ja laittanut tuulemaan. Teatterin uusi toimisto avautui torin laidalle tammikuun lopulla ja pieni kakkosnäyttämö on tekeillä.

Uudesta toimistosta havitellaan lipunmyyntipistettä muillekin lounaishämäläisille riennoille. Pikkunäyttämöstä puolestaan toivotaan laboratoriota kokeellisillekin jutuille ja pienimuotoisille esityksille.

Pieni Forssan harrastajateatteri on nostanut suosiotaan talkootyöllä. Puheenjohtaja Keijo Koskimies huilasi pari vuotta, mutta on ryhtynyt taas vetämään Forssan Teatteriyhdistystä innolla.

– En osaa muuta syytä sanoa kuin harrastajateatterin innokkuus ja vapaaehtoisuus, millä me tätä tehdään. Kolme näytelmää valmistuu vuodessa ja jokaista esitetään parikymmentä kertaa, kertoo tekniikasta vastaava Marko Lassila teatterin suosion syistä.

Harrastajateatterin ainoa palkkatyöläinen on näytelmien ohjaaja Elina Pohto.

Vilttitossun jälkeen hulvatonta Aleksis Kiveä

Perjantaina Forssassa ensi-iltansa saa lastennäytelmä ”Heinähattu ja Vilttitossu sekä Rubensin veljekset”, jonka ohjaa Elina Pohto. Teatterilla on näytelmästä kovat odotukset - osa näytöksistä on jo myyty loppuun.

Näytelmän pääosissa ovat Heinähattuna Iida Viitanen, 13, ja Vilttitossuna Anna Pohto, 10. Anna Pohto ei ole luonnostaan kiukkuinen, mutta osaa näytellä vihaista, ja roolinsa hyvin vetää myös Iida Viitanen.

– Jos olisin kotona tällainen, niin ei se meininki kovin kauaa jatkuisi. Joskus pitää näytellä, mutta aina ei tarvitse olla sata lasissa, sanoo Anna Pohto.

– Olen näytelmässä vähän kiltimpi ja ujompi kuin normaalisti. Kuitenkaan ei tarvitse kauheasti esittää, kertoo Iida Viitanen.

Myöhemmin keväällä on vuorossa kolmas ensi-ilta, joka on hulvattomaksi komediaksi muutettu Aleksis Kiven Öbaut seitsemän veljestä. Tutut kansalliseepoksen kohtaukset ovat näyttämöllä, mukana mutta meininki on vähemmän ryppyotsaista.