1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

UPI:n Aaltola: Lentoharjoituksen hyöty pitää tietää

Suomi osallistuu maaliskuussa järjestettävään hävittäjäharjoitukseen. Mukana on yhdysvaltalaisia ja ruotsalaisia koneita. Viron ilmatilassa suomalaiskoneet eivät harjoittele.

Mika Aaltola. Kuva: Yle

Suomen päätös osallistua yhteisharjoitukseen ruotsalaisten ja yhdysvaltalaisten kanssa on johdonmukainen päätös Suomelta. Edes se, että Suomi ei osallistu harjoitukseen Viron ilmatilassa tai Ämarissa ei välttämättä anna aihetta vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä.

– On johdonmukaista, että Suomi osallistuu omista tarpeistaan lähtien. Se on tärkeää yhteistoimintaa keskeisten toimijoiden kanssa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltolan mukaan Suomen osallistuminen nyt päätetyn mallin mukaiseen harjoitukseen on kompromissi, jossa osallistutaan harjoitukseen Suomen ja Ruotsin ilmatiloissa sekä kansainvälisessä ilmatilassa Yhdysvaltojen kanssa.

– Se tietenkin kielii siitä, että asia on ollut hankala, ja siinä on täytynyt tehdä erilaisia linjauksia. Toinen vaihtoehto on tietenkin se,  että tämä on juuri se osa harjoitusta, johon Suomi on mukaan kutsuttu.

– Ei siinä välttämättä ole suurempia luettavissa rivien välistä, Aaltola jatkaa.

"Pitää tarkasti tietää, mitä Suomi voi hyötyä"

Samalla Aaltola huomauttaa, että nyt voidaan miettiä, mistä syystä osallistutaan johonkin osaan ja painotetaan harjoittelua tiettyyn suuntaan.

– Se on aina poliittisesti tulkittavissa. Mutta se päälinja on tässä nyt se tärkein. Että osallistutaan Yhdysvaltojen kanssa tähän harjoitukseen, joka johtuu siitä, että yhdysvaltalaishävittäjät saapuvat Ämariin, Aaltola painottaa.

Aaltola arvioi myös, että Ruotsissa on saatettu tehdä samantyyppisiä ratkaisuja.

Hän ei lähde kaivamaan suurempia poliittisia merkityksiä edes siitä, ettei Suomi osallistu harjoitukseen Viron ilmatilassa.

– Se saatetaan joissain suunnissa, esimerkiksi Virossa, lukea ongelmallisena ratkaisuna, ohjelmajohtaja pohtii.

Aaltola huomauttaa myös, että nämä Yhdysvaltojen kanssa lähialueilla tehtävät harjoitukset ovat Suomelle hankalia.

– Pitää hyvin tarkasti tietää, mihin osallistutaan ja mitä Suomi voi siitä hyötyä. Tärkeitä ovat myös signaalit, mitä lähetetään.

Irakin harjoitukseen osallistuminen huomioitava myös

Aaltola pitää merkittävänä myös sitä, että nyt ilmoitettiin Suomen mahdollisesta osallistumisesta Irakissa järjestettävään kansainvälisen turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön.

– Tämäkin on iso päätös, lähettää Pohjois-Irakiin 50 sotilasta.

Aaltola huomauttaa, että näin Suomi ilmoittaa osallistuvansa niihin asioihin, jotka se kokee tähdellisiksi omalta kannaltaan.

– Erityisesti tässä tilanteessa, kun kansainvälinen ilmapiiri on kireä. Se vakauttaa ja tasapainottaa tilannetta. Ja selkeästi tuo esille Suomen osallistumisen tällaiseen yhteistyöhön. Se on se tärkein viesti.