1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin Messukeskus

Maataloudesta hammaslääkäripäiviin – Messukeskus muuttaa muotoaan viimeisen yön ihmeessä

Messukeskus täyttää neljäkymmentä vuotta. Samalla keskuksessa järjestetään Pohjoismaiden suurimmat venemessut. Henkilöstö on kovilla, kun erilaiset tapahtumat seuraavat toisiaan peräjälkeen.

40-vuotiaan Messukeskuksen kunniaksi suunniteltiin retrotyylinen printtikassi. Kuva: Mika Saarelainen / Yle

Messukeskus nousi Pasilaan peltojen keskelle vuonna 1975. Sitä ennen messuja järjestettiin Töölön Kisahallissa Pasilassa. Muun muassa venemessut nähtiin Kisahallissa jo 95 vuotta sitten.

Noista ajoista messut ovat muuttuneet elämysten tarjoajiksi ja kaupallisuuden merkitys on korostunut.

– Matkamessujen jälkeen Finnair hehkutti, että he myivät tuhansia matkapaketteja ja lentoja matkamessujen aikaan. Monelle liikeyritykselle messut ovat kauppapaikka, jossa suuri osa vuoden kaupasta tehdään. Venemessutkin ovat siitä yksi esimerkki, sillä siellä käydään entistä enemmän kauppaa, sanoo Messukeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue.

Kun messujen teema muuttuu tapahtumasta toiseen, henkilökunta saa panna töpinäksi.

– Se on kovaa rakentamista. Meillä puhutaan viimeisen yön ihmeestä eil illalla ei aina näytä siltä, että tästä tulee hieno, mutta aina se on aamulla valmista. Tosi ammattilaiset saavat sen aikaan.

Erikoiset tapahtumat tuovat omat haasteensa. Esimerkiksi moottoripyörämessuille piti kuljettaa 250 kuormallista hiekkaa show´ta varten, ja maatalousmessuilla oli tuhansia eläimiä.

– Ne toivat tiettyjä tuoksuja mukanaan, ja heti perään oli hammaslääkäripäivät, jossa ylimääräisiä tuoksuja ei arvosteta.

Messukeskukset käyvät kovaa kilpailua tapahtumista kansainvälisellä tasolla. Helsingin Messukeskuksessa käy vuosittain yli miljoona ihmistä.

– Se on kansainvälisesti kova taso. Muissa Pohjoismaissa meitä pidetään messukansana, vaikka sitä ei tämmöisestä erakkokansasta uskoisikaan, Mroue sanoo.