Lestijärven 10 000 euron vauvaraha pysäytti väestökadon

Lestijärven ennätyssuuri vauvaraha on pysäyttänyt pienen kunnan asukasluvun hupenemisen. Viime vuonna reilun 800 asukkaan kunnan väkiluku ei tippunut, ensimmäistä kertaa moneen vuoteen.

Kotimaa
Vastasyntynyt vauva imee maitoa Kätilöopistolla.
Vastasyntynyt vauva imee maitoa Kätilöopistolla.Yle

Keskipohjalaiskunnan maksama 10 000 euron tuki on houkutellut useita nuoria pareja jäämään tai muuttamaan Lestijärvellä. Vauvarahan tulon jälkeen kuntaan on syntynyt 23 vauvaa.

Viime vuonna lapsia syntyi keskimääräistä enemmän eli kahdeksan. Edellisvuonna vauvoja saatiin jopa 14, mikä on pienessä kunnassa huippuluku.

Kunnanjohtaja Esko Ahosen mukaan vauvarahan jatkamisesta ei ole tehty vielä päätöstä.

– Nykyinen tuki loppuu ensi vuonna, nykyvaltuuston arvioitavaksi jää jatketaanko sitä.

Sitoutuneita ihmisiä on muuttanut kuntaan, ja medianäkyvyys vielä päälle.

Kunnanjohtaja Esko Ahonen

Kunnanjohtaja laskeskelee, että jos vauvoja syntyisi tukivuosien aikana yhteensä 40, tarkoittaisi se Lestijärvelle 400 000 euron laskua noin 14 vuoden aikana.

– Hyöty on kuitenkin satsauksesta huolimatta kaiken tämän arvoinen. Sitoutuneita ihmisiä on muuttanut kuntaan, ja medianäkyvyys vielä päälle, lisää Ahonen.

Keskipohjalaiskunta maksaa 10 000 euron tukea kaikille vuoden 2016 loppuun mennessä syntyville vauvoille. Rahaa maksetaan 1 000 euroa vuodessa, mikäli äidin henkikirjoituskunta on vuoden lopussa Lestijärvi. Kunnan maksama vauvaraha on maan suurin.

Tällä hetkellä Lestijärvellä on asukkaita 818.