Munakennoista jättipalikoita lasten leikkeihin – tanskalaisinnovaatio nostaa kennojen hyötykäytön uudelle tasolle

Munakennojen hyötykäyttö laajenee takan sytykkeistä. Tanskalaiskeksinnöstä toivotaan piristystä munamarkkinoille.

Kotimaa
Lelumunakennoja kaupassa.
Kristiina Kanervo

Ruokakauppoihin on ilmestynyt helmikuun alussa muovisia, värikkäitä munakennoja. Eggyplay on tanskalainen keksintö, jossa elintarvikkeen pakkauksella on hyötykäyttöarvoa.

Suomalainen Kultamuna otti keksinnöstä heti kopin, ja pakkaa jatkossa osan vapaan kanan munista värikkäisiin muovikoteloihin

– Munat on Suomessa pakattu hyvin samankaltaisiin pahvikennoihin sitä saakka, kun irtomyynnistä siirryttiin valmiisiin pakkauksiin. Haluamme tuoda kuluttajille valinnanmahdollisuuksia, kertoo myyntijohtaja Ilkka Tirkkonen Muna Foodsista.

Pahvisia munakennoja on hyödynnetty Suomessa tähänkin asti, esimerkiksi askartelussa, sytykkeenä tai idättämisessä. Muovisen kotelon leikillisellä nimellä viitataan siihen, että lapset voivat käyttää niitä legopalikoiden tapaan.

Siinähän voi vaikka tehdä jääpaloja tai säilyttää golfpalloja, kuka mitäkin keksii, vain mielikuvitus on rajana.

Ilkka Tirkkonen

Tirkkosen mukaan kenno sopii muuhunkin.

– Se on CE-hyväksyttyä, konepestävää muovia ja kestää pakastamista. Siinähän voi vaikka tehdä jääpaloja tai säilyttää golfpalloja, kuka mitäkin keksii, vain mielikuvitus on rajana.

Tanskalaiskeksintö on lisensoitu esimerkiksi Itävallassa, Kreikassa ja Ruotsissa.

Rikkoutumissuojaa ei luvata

Muna-alalla on Suomessa neljästä viiteen isoa toimijaa, joista Muna Foods on markkinajohtaja. Munien myynti on kasvanut tasaisesti viime vuosina.

– Munien kulutus on kasvanut reilun prosentin vuosivauhtia viimeiset seitsemän vuotta. Menekki on hyvä, mutta tämä on matalan kannattavuuden ala, Tirkkonen muistuttaa.

Muovisia kennoja on putkahdellut K- ja S-ryhmän kauppoihin eri puolilla Suomea.

– Tämä on hauska idea esimerkiksi lapsiperheille, jossa munia kuluu paljon. Nyt turhalle kääreelle on mahdollisuus keksiä jatkokäyttöä, hollolalainen K-kauppias Kristiina Kanervo toteaa.

Ikuisuusongelmaa munien säilymisestä ehjänä kaupasta kotiin muovikotelokaan ei täysin ratkaise.

– Muovikotelo suojaa munia esimerkiksi painumiselta, mutta en menisi kokeilemaan lattialle tiputtamista, nauraa myyntijohtaja Tirkkonen.