1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jälki-istuntoon joutunutta ei saa pullauttaa koulukyydin ulkopuolelle

Oppilas on oikeutettu koulukyytiin myös jälki-istunto- ja läksyparkkipäivinä. Kouluille erityisesti taksilla kuljetettavien normaalista poikkeavat kyytiaikataulut aiheuttavat päänvaivaa.

Kuva: YLE / Lasse Laitinen

Maksuttomaan koulukuljetukseen oikeutettua, jälki-istuntoon joutunutta lasta ei saa laittaa kotiin kävelemään. Huoltajia ei voi myöskään voi vaatia järjestämään lapsen kotiinkuljetusta, jos se osoittautuu hankalaksi.

– Jos lapsi on koulumatkaetuuden eli maksuttoman koulukuljetuksen piirissä, hänelle pitää sellainen järjestää myös jälki-istuntopäivänä. Muussa tapauksessa se olisi lakiin perustumaton, ylimääräinen rangaistus, toteaa kouluneuvos Ulla Vanttaja Opetushallituksesta.  

Yhtenäistä, yksiselitteistä mallia tai ohjeistusta ei ole, ja koulut toimivat kyyditysten suhteen tilanne- ja koulukohtaisesti. Joskus opettajilla saattaa olla asiasta epätietoisuutta.

Kyllähän se oikeasti aika hankalaa on.

Rehtori Antti Ketonen

– Opetuslaki ei tunne poikkeuksia koulumatkaetuudesta, ja melko hyvin asia on tiedossa. Kyllähän opettajat siitä joskus kyselevät, kun kyytijärjestelyjen käytännöt kouluissa vaihtelevat tilannekohtaisesti, kertoo rehtori Antti Ketonen Orimattilan Jokivarren koulusta.

Ketosen mukaan myös huoltajat ovat saattaneet sopia yhteisistä käytännöistä.

– Aiemmin johdin pientä kyläkoulua naapurikunnassa, ja siellä vanhemmat linjasivat vanhempainillassa, että jos lapsi käyttäytyy niin huonosti, että joutuu jälki-istuntoon, niin hän joutaa kävelemään tai vanhemmat tulevat hakemaan lapsen koulusta.

Mennään mieluummin bussilla

Erityisesti taksikyytien järjestelyt aiheuttavat Antti Ketosen mukaan Orimattilassa kouluille päänvaivaa, kun autot ovat täynnä ja lapsiluku rajattu, aikataulut tiukkoja ja reitit tarkoin ennalta määrättyjä.

Bussikyytiläisten kanssa poikkeusjärjestelyt eivät ole Ketosen mukaan ongelma.

– Silloinhan se on helppoa, jos oppilas kulkee bussilla ja joinakin päivinä on odotustunteja. Jälki-istunnon voi sijoittaa niihin kohtiin, hän sanoo.

Taksikyytien järjestely on vaikeampaa.

– Kyllähän se oikeasti aika hankalaa on. Taksiyrittäjien kalusto on todella tiukasti käytössä, pienetkin muutokset laittavat reitit ja aikataulut sekaisin, eikä niitä noin vain muutella, rehtori kertoo.

Opetushallitukselta koulut kyselevät järjestelyistä melko harvoin.

- Joskus on kysytty, mutta harvoin siitä mitään ohjeistuksia ongelmatilanteisiin on meiltä kaivattu, kouluneuvos Ulla Vanttaja toteaa.