Latvian pääkaupunki Riika tarjoaa ilmaisen WiFin – "Pyrimme maailmankartalle"

Teleyhtiö rakensi kaupungille 2 000 tukiasemaa vapaasti käytettäväksi. Myös takseissa voi surffata maksutta.

Ulkomaat
Näkymä Riikaan.
Latvian pääkaupunki Riika.Valda Kalnina / EPA

– Pyrimme maailmankartalle, sanoo Latvian suurimman teleyhtiön Lattelecomin toimitusjohtaja Juris Gulbis.

Lattelecom alkoi vetää kuitua Latvian pääkaupunkiin vuonna 2008. Yhtiön omistavat puoliksi Latvian valtio ja Telia-Sonera. Kuidut vedettiin osana normaalia liiketoimintaa, kaikkiin yli 30 asunnon taloihin.

Pari vuotta sitten yhtiössä oivallettiin, että olemassa olevaa verkkoa voisi käyttää paremmin. Yhtiö tutkitutti, missä ihmiset haluaisivat olla netissä. Kaupungille avattiin 2000 ilmaista tukiasemaa.

– Koska kaikesta pitää maksaa, ensin on katsottava 15 sekuntia mainoksia ja sen jälkeen käytössä on puoli tuntia ilmainen netti, toimitusjohtaja sanoo.

Langaton verkko ei ole kultakaivos, mutta ei tuota myöskään tappiota. Mainosajat ovat loppuunmyytyjä.

Verkossa puistossa?

Langaton tulee Latviassa vastaan joka paikassa: sairaaloissa, marketeissa, huoltoasemilla. Yhtiö on rakentanut 4500 verkkoa paikkoihin, joissa ihmiset ovat.

– Se edistää tuotteiden menekkiä. Jos olet Lattelecomin asukas, kytkeydyt wifiin automaattisesti ja voit ohittaa mainokset.

Juris Gulbis sanoo Lattelecomin tehneen määrätietoisesti töitä verkkojen eteen. Hänen mukaansa Latviassa on väkilukuun nähden eniten käyttäjiä nopeilla, yli 100 megan nettiyhteyksillä.

Netti on osa mukavuutta

Pätkimätön netti on osa riikalaisten arkea. Taksinkuljettaja on aamulla ensimmäiseksi tarkastanut NHL-tulokset langattoman verkon kautta.

– Joka toinen asiakas on kiinnostunut langattomasta. Erityisesti liikemiehet, he eivät voi elämään ilman nettiä, taksinkuljettaja Edgars Strautmanis kertoo.

Taiteilija Aigars Bikse kirjautuu verkkoon kahvikupin äärellä keskustassa.

– Kyse ei ole siitä, että se olisi ilmainen. Hyvä nettiyhteys on osa palvelua, vähän niin kuin lämmitys tai mukava ympäristö, Bikse kuvailee.