Uusi konsti kodittomuuteen: Valtio on valmis nuorten vuokrien takuumieheksi

Valtion ja kuntien yhteisellä, yleishyödyllisellä vuokranvälityspalvelulla halutaan saada yksityisten omistamat tyhjät asunnot vuokralle. Uusi organisaatio etsisi asuntoja ja takaisi vuokrat. Uuden palvelun pitäisi olla käytössä pääkaupunkiseudulla jo ensi vuoden alussa.

Kotimaa
Yksiö Viitatornissa.
Yksiöiden makuu- ja olohuoneista suunniteltiin mahdollisimman avaria.Matti Myller / Yle

Vastaavia käytäntöjä on muun muassa Englannissa. Uuden vuokranvälityspalvelun pitäisi toimia jo ensi vuoden alusta Helsingissä, missä nuorten asunnottomuus on pahinta. Suunnitteilla on myös nuorelle oma tukikenkilö, joka opastaa raha-asioissa ja neuvottelee tarvittaessa asunnon vuokraajan kanssa.

Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Peter Fredrikssonin mukaan, asuntoa vailla olevaa nuorta pompotellaan luukulta toiselle.

– Tällä hetkellä mikään taho ei ota kokonaisvastuuta asunnottomasta nuoresta, Fredriksson sanoo.

Tarkkaa lukua Helsingin tyhjillään olevista asunnoista ei ole. Se tiedetään, että jos edes murto-osa niistä saataisiin vuokralle, poistuisi asunnottomuus saman tien. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, sillä moni tyhjä asunto on perikunnan omistuksessa tai kakkosasuntona.

– Asuntoreserviä löytyy, mutta ne eivät varmaan ole sellaisia asuntoja, jotka soveltuu tähän tarkoitukseen. Ne ovat tyhjillään sellaisista syistä, että niitä on hankala vuokrata, sanoo toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajista.

Nuorten rahankäyttö hakusessa

Vaikka valtion uudet ideat otetaan mielenkiinnolla vastaan, herättävät ne myös epäilyjä. Asunnottomalla nuorella kun on usein luottotiedot punaisella. Enää ei ole kunniassa maksaa vuokra ensin ja mitoittaa muita menoja sen mukaan. Vuokraisäntä taas odottaa, että maksu kolahtaa tilille ajallaan.

– Se on yksityiselle vuokranantajalle todella merkittävä asia. Aina selvitetään, että onhan vuokralaisella varmasti maksukykyä selvitä vuokrasta, Koro-Kanerva korostaa.

Ministeriöstä puolestaan vakuutetaan, että kun valtio on vuokran takuumiehenä, ei rahasta kannata huolta kantaa.

– Muutenhan yksityiset vuokranantajat eivät lähde siihen mukaan, ellei se ole turvallinen ja varma. Vuokra tulee ajallaan ja asunto pidetään kunnossa, Fredriksson korostaa.

Valtion suunnitelma nuoren omasta tukihenkilöstä saa kannusta myös vuokranantajissa, sillä nuori katoaa kuin pupu taikurin hattuun, jos vuokra on rästissä.

– Omatyöntekijä voisi olla hyvä yhteyshenkilö siinä välissä joka pitää yhteyttä. Voidaan sopia vaikka, että maksetaankin ne rästiin jääneet vuokrat erissä, Koro-Kanerva sanoo.