Alkoholitarkastajat: Viina virtaa monessa paikassa vielä pilkun jälkeen

Viime vuonna Helsingin seudun alkoholitarkastajat ottivat anniskeluluvan määräajaksi kuivumaan 15 baarilta tai yökerholta. Tavallisin syy oli se, että kassakone lauloi vielä sen jälkeen, kun valomerkin aika oli jo mennyt. Pysyvästi lupa lähti kuudelta alkoholikauppiaalta, yhtä lukuunottamatta verovelkojen takia.

Kotimaa
Ihmisiä pöydän ympärillä baarissa.
Yle

Helsingin seudun alkoholitarkastajat syynäävät anniskelupuuhia kahdeksan hengen joukkueella Hangosta Porvooseen ja Helsingistä Keravalle ulottuvalla tontilla. Ihan joka baariin ei ehditä, mutta viime vuonna tarkastuksia tehtiin poikkeuksellisen paljon, lähes 1600.

Tehovalvonnan taustalla oli uuden kuittilain valvonta; nykyisin joka ostoksesta on annettava kuitti pyytämättä. Vakavampaa huomauttamista asiasta ei ollut, mutta aluehallintovirasto muistutti ravintoloita siitä, että sakko voi rapsahtaa, ellei kuittia anneta aina ja ellei siinä ole kaikkia tarvittavia tietoja.

Helsingin alueen ylitarkastajan, Ilkka Ripatti kertoo, että suurin murheenkryyni yhteiskunnan kannalta on ravintoloiden valtaisa verovelka. Niiden takia viime vuonna viisi anniskeluyritystä sai laittaa lapun pysyvästi luukulle. Yhdeltä lähti lupa kassan ohi myymisen takia.

– Verovelkasumma on ravintola-alalla hirvittävä ja koko maalle suuri rasite. Kyllä ravintolayrittäjälle aina annetaan tilaisuus hoitaa asiat kuntoon, mutta jos ei pysty tekemään uskottavaa maksusuunnitelmaa edes ulosoton avulla, niin sitten on laitettava paikka kiinni. Muuten sitä velkaa vain kertyy ja kertyy.

Lain luovaa tulkintaa

Tavallisimpia riesoja Ripatin mukaan ovat anniskelun jatkaminen anniskeluajan päätyttyä, eli pilkusta piittamattomuus ja alaikäisille anniskelu. Näistä syistä lupa lähti määräajaksi 15 yritykseltä.

Kirjallisia varoituksia seudun tarkastajat tarjoilivat 31 ja huomautuksia 103. Niiden taustalta löytyy tavallisimmin baarista vastaava hoitaja, jolla ei ole lain vaatimaa pätevyyttä. A-ja B-luvallisissa paikoissa on oltava aina paikalla henkilö, jolla on sekä anniskelupassi, että kahden vuoden kokemus. Työkokemuksen voi korvata myös sellaisella ravintola-alan tutkinnolla, jonka suorittaminen on kestänyt vähintään vuoden ja johon kuuluvat anniskeluasiat.

– Aika usein sieltä tiskin takaa löytyy henkilö, jolla on kyllä anniskelupassi, mutta kokemus puuttuu. Sitten kun näistä joutuu huomauttamaan monta kertaa, ei enää selviä huomautuksella, varoittelee Ripatti.