Hyppää sisältöön

Uusi tutkimusmenetelmä paljasti lisää Alppijäätikön muinaismiehen salaisuuksia

5 300 vuotta sitten elänyt Ötzi oli tatuoidumpi kuin aiemmin on tiedettykään. Uusimmatkin tatuoinnit tuntuvat liittyvän terveydenhoitoyrityksiin.

Jäämies Ötzin luonnollisesti muumioitunut ruumis Etelä-Tirolin arkeologisen museon kylmähuoneessa. Kuva: Robert Parigger / EPA

Ötzinä tai Jäämiehenä tunnettu muinainen eurooppalaismies on maailman perusteellisimmin tutkittuja vainajia, mutta hänen ruumiinsa paljastaa edelleen uusia salaisuuksia. Tutkimuksissa löytyneet tatuoinnit yhdistävät Alpeilla 5 300 vuotta sitten kuolleen Ötzin kiinalaisiin sairaanhoitoperinteisiin.

Jäätikön sisällä Ötzin ruumis säilyi niin hyvin, että sen vuonna 1991 löytäneet patikoijat luulivat häntä epäonniseksi retkeilijätoveriksi. Aivan jäljittä aika ei kuitenkaan ollut kulkenut, vaan esimerkiksi ihon se oli tummentanut. Siten useimpien tatuointien havaitseminen paljaalla silmällä on ollut työlästä tai suorastaan mahdotonta.

Ötzin tutkimista ei ole koskaan keskeytetty, sillä menetelmien kehittyminen on antanut tutkijoille uusia keinoja. Hänen ihonsa tarkastelussa on auttanut etenkin lähi-infrapunaspektroskopia, jota lääketieteessä käytetään muun muassa rintasyöpätutkimuksissa. Tatuointien etsijöille paljastavaa on ikivanha hiilipohjainen väriaine, joka imee valoaaltoja toisella tavoin kuin iho. Hiileen oli sekoitettu myös yrttejä.

Özin iholta tunnettiin tätä ennen 60 tatuointia, joitakin varsin näkyviäkin. Italiassa Bolzanon arkeologisessa museossa Ötzin rintakehän alalaidalta piirtyi esiin 61. viivarykelmä: neljä samansuuntaista 2–2,5 sentin mittaista ohutta viivaa. Tatuointi on ensimmäinen, joka on löytynyt Ötzin ruumiin etupuolelta.

Tutkijat ovat nyt myös laatineet Ötzin tatuoinneista täydellisen luettelon. Siinä on 19 viivaryhmää. Pisimmät viivat ovat nelisenttisiä.

Oikeassa polvessa ja vasemmassa nilkassa viivat ovat toisiinsa nähden kohtisuoria eli muodostavat ristin, ja vasempaa rannetta ne kiertävät rinnakkain. Muutoin kaikki kulkevat pituussuuntaan kehoa ja raajoja pitkin. Eniten niitä on säärissä.

Alppien akupunktiota?

Tutkijat ovat jo aiemmin arvelleet, etteivät tatuoinnit olleet koristeita tai uskonnollisia symboleja, vaan niillä tuntuu olleen lääketieteellinen merkitys. 80 prosenttia on täsmälleen samoissa paikoissa kuin kiinalaisessa perinnelääketieteessä reuman hoidossa käytetyt akupunktiopisteet.

Ötzillä on tatuointi myös paikoissa, joihin kiinalaiset pistävät selkäkipuja ja mahavaivoja hoitavat neulansa. Tutkimukset ovat osoittaneet hänen kärsineen juuri näistä vaivoista.

Uusimmasta viivaryhmästä tutkijat arvelevat, että sillä ehkä haettiin helpotusta Ötzin sappikivien tai piiskamatojen aiheuttamiin mahakipuihin ja pahoinvointiin.

Ötzin tuorein tutkimus on julkaistu Journal of Cultural Heritage -lehdessä.

.
.