1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hevosmaneesit

Uusi ratsastusmaneesi Aulangolle

Aulangon uuden ratsastusmaneesin suunnittelu alkoi syksyllä 2013. Maneesin suunnittelussa piti ottaa huomioon alueen kulttuurihistorialliset arvot ja sopivuus alueen muihin rakennuksiin. Talli ja loma-asuntoalue ovat Vanajaveden rannalla Aulangon hotellin ja uimalan vieressä. Uuden maneesin vihkiäisiä vietetään huomenna sunnuntaina.

Hevosmaneesit
Ratsastus maneesi kevät auringossa
Ville Välimäki / Yle

Maneesin suunnittelussa olivat mukana kaupunki ja museovirasto, koska Vanajaveden rannalla olevat muinaismuistoalueet oli huomioitava maneesin suunnittelussa. Kaupunki halusi maneesin sopivan myös läheisten loma-asuntojen tyyliin.

– Muinaismuistoalue rajasi aluetta mihin maneesi saatiin rakentaa. Pääasiassa tarkinta oli Maneesin ulkonäkö ja sen sopivuus lähiympäristöön. Itse katselen maneesia lähinnä sisäpuolelta, mutta olen tyytyväinen myös ulkonäköön, naurahtaa ratsastuskoulun yrittäjä Salla Varenti.

Hallille muutakin kuin ratsastuskäyttöä

Halli on noin kaksi kertaa isompi kuin aikaisemmin paikalla ollut. Ratsastuspinta-alaa hallissa on 22x65 metriä ja hallin lopullinen hinta oli noin 200 000 euroa. Varenti uskoo, että hallin monikäyttöisyys auttaa tuomaan tulovirtoja kulujen kattamiseksi.

– Suunnitteilla on koiranäyttelyitä ja erilaisia hevosiin liittyviä kurssituksia. Suunnitteilla on tuoda myös muita liikuntalajeja tänne halliin, kertoo Varenti tulevaisuuden suunnitelmista.

Aulangonmäki on ollut ratsastuskäytössä lähes 60-vuotta. Talli mäkeen rakennettiin kun armeijalta yli jääneille hevosille mietittiin uutta kotia. Varenti on viime vuosina kehittänyt tallin tiloja uuteen uskoon.

– Olemme parantaneet ratsastuskenttää, kehittäneet tallia käytännöllisemmäksi. Lisäksi olemme remontoineet sosiaali- ja leiritiloja, sekä olemme rakentaneet uuden lantalan. Maneesi oli viimeinen ja suurin ponnistus alueen uudistamisessa, kertoo Varenti.

Hevoset tuova hyvää mieltä

Suomen ratsastajaliitto valitsi Aulangon ratsastuskoulun vuoden 2013 ratsastustalliksi. Tunnustus tuli osittain nuorisotyöstä, osittain harrastustoiminnan kehittämisestä. Uusia aluevaltauksia Ratsastuskoululla on tehty muun muassa hääajelujen muodossa ja yhteistyö koulujen kanssa on tuonut lapsia tutustumaan talleihin. Aulangon hevoset ovat myös vierailleet vanhusten luona.

– Se on ihan sitä hyvän mielen levittämistä ja pehmeiden arvojen tuomista tähän maailmaan. Hevosten kohtaaminen on suurimmalle osalle ihmisistä positiivinen kokemus, hymyilee Varenti.

Lue seuraavaksi