EU ja Yhdysvallat kiihdyttävät vapaakauppaneuvotteluja

Kaupan vapauttamisesta kahden talouden suurvallan välillä on neuvoteltu kulunut viikko. Kaikkein kiistanalaisinta kohtaa eli investointisuojaa ei nyt käsitelty.

Ulkomaat
Vuosaaren satama Helsingissä.
Vapaakauppsopimuksen puolustajat uskovat kaupan elpyvän sopimuksen myötä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhdysvallat ja EU päättivät vapakauppasopimusneuvottelujen kahdeksannen kierroksen tänään Brysselissä. EU:n pääneuvottelija Ingnacio García Bercero kertoi, että viikon aikana on käsitelty kaikkia jättisopimuksen eri osa-alueita tariffien madaltamisesta sääntelyn harmonisointiin.

Hänen mukaansa pitkään paikallaan polkeneissa neuvotteluissa on nyt päätetty ottaa käyttöön suurempi vaihde.

– Ennen kesää pidetään vielä kaksi vastaavaa neuvottelukierrosta.

Maailman suurimpaan vapaakauppa-alueeseen tähtäävät neuvottelut oli alunperin määrä saada päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä.

Tavoitetta pidetään yleisesti epärealistisena erityisesi Euroopassa syntyneen vastustuksen vuoksi.

Hankalin kohta pidettiin sivussa

Tämänkertaiset neuvottelut olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun nykyinen komissio aloitti toimintansa marraskuussa. Kauppakomissaari Cecilia Malmström on vapaakauppasopimuksen innokas puolustaja.

– Olemme tämän viikon aikana viettäneet yhteensä 1 500 tuntia neuvotteluhuoneissa, hän kertoi eilen.

Sopimuksen arvostelijat pelkäävät, että EU joutuisi tinkimään tiukasta ympäristö- ja työlainsäädännöstään, jos vapaakaupasta joskus päätetään.

Erityistä huolta on synnyttänyt niinsanottu investointisuoja, joka antaisi suuryrityksille mahdollisuuden haastaa valtioita oikeuteen, jos ne katsovat taloudellisia oikeuksiaan poljetun.

Investointisuojasta nousi niin suuri kohu Euroopassa, että komissio asetti neuvottelut tältä osin jäihin, ja kysyi EU-kansalaisten mielipidettä asiasta julkisen kyselyn avulla.

– Investointisuojaa ei tämän viikon neuvotteluissa käsitelty, koska johtopäätöksiä kansalaiskyselyn tuloksista ei ole vielä tehty, sanoi García Bercero.

Kyselyyn vastanneista 150 000 EU-kansalsiesta lähes kaikki vastustivat investointisuojan sisällyttämistä nykymuodossaan mahdolliseen vapaakauppasopimukseen.