Tutkija väittää selvittäneensä kazakstanilaista kylää piinanneen mystisen uniepidemian syyn

Professori Leonid Rihvanovin mukaan syynä Kalatšin kylän asukkaiden sairastumiseen on radonkaasu.

Venäläinen tutkija sanoo selvittäneensä, mikä on aiheuttanut kazakstanilaista kylää piinanneen uniepidemian. Tomskin yliopiston professorin Leonid Rihvanovin mukaan syynä on radonkaasu.

Rihvanovin mukaan radon on peräisin Kalatšin kylän lähellä sijaitsevista neuvostoaikaisista uraanikaivoksista. Radonia syntyy uraanin hajoamistuotteena.

Rihvanov on tutkinut kylän asukkaita neljän vuoden ajan ja kertoo tehneensä alueella tuhansia kokeita. Rihvanovin mukaan kaivoksiin kerääntynyt vesi työntää kaasua ulos. Radon vaikuttaa sitä hengittäneiden ihmisten aivotoimintaan, Rihvanov sanoo.

Paikalliset viranomaiset pohtivat nyt koko kylän evakuoimista, jotta kylän asukkaat eivät enää altistuisi syöpääkin aiheuttavalle radonille.

Yksin viime kesänä 60 kyläläistä joutui sairaalahoitoon pyörrytyksen, heikotuksen ja muistiongelmien vuoksi. Viranomaiset arvioivat, että jopa viidennes kylän 600 asukkaasta on kärsinyt unisairaudesta.

Radonin lisäksi uniepidemian aiheuttajaksi on arveltu mm. bakteereja, viruksia tai kemikaaleja, mutta tutkimuksissa näistä ei ole löydetty mitään viitteitä.