Omasta ruuasta on pulaa mutta koirille pitää olla maitoa – syyrianpakolaisperhe pelasti orvot koiranpennut, kuvat

Libanoniin Bekaan laaksoon paennut syyrialainen perhe pelasti kotitelttaansa viisi koiranpentua, joiden emo oli ammuttu. Ruokaa on hädin tuskin edes itselle, mutta koirat saavat litran maitoa päivässä.

Ulkomaat
Syyrialaispakolaiset Rabi ja hänen poikansa Shafi Bekaan laakson pakolaisleirissä Libanonissa tammikuussa 2015.
Syyrialaispakolaiset Rabi ja hänen poikansa Shafi ovat hoitaneet orpoja koiranpentuja kuukauden Bekaan laakson pakolaisleirillä.Marika Kataja-Lian / Yle

Pieni pakolaispoika tarttuu käteen, pyytää mukaansa. Hän haluaa näyttää jotain kotiteltastaan. Sisällä teltassa on hämärää, mutta nurkasta kuuluu vikinää.

– Istu siihen, sanoo pojan isoäiti.

Yhtäkkiä syli on täynnä koiranpentuja. Mitä ihmettä?

– Nimeni on um Rabi, Rabin äiti, se riittää nimeksi, en halua sanoa muuta. Poikani oli menossa hakemaan leipää, kun hän löysi nämä pennut kuolemaisillaan mudasta. Leipä unohtui kokonaan matkasta sen takia, isoäiti aloittaa kertomuksen nauraen.

– Metsästäjät olivat ampuneet niiden emon ja jättäneet ne surkeasti siihen kadulle. Poikani sääli niitä ja toi ne tänne hoidettavaksi.

Koira koiranpentu
Koiranpennut ovat kasvaneet pulleiksi maidolla. Marika Kataja-Lian / Yle

Se tapahtui miltei kuukausi sitten. Viisi pentua oli tuolloin hyvin pieniä rääpäleitä. Perhe pesi pennut saippualla ja lämpöisellä vedellä ja asetti ne sitten lämpimään paikkaan kaminan ääreen. Pesä rakennettiin muovilaatikosta.

– Sitten poikani meni ostamaan niille maitoa. Hän juotti niille niin paljon maitoa, että ne eivät pystyneet juomaan enää yhtään. Ne ovat kasvaneet noin pulleiksi, koska olemme juottaneet niille paljon maitoa!

Pakolaisperheellä on omastakin ruuasta pulaa, mutta se ei ole pysäyttänyt heitä auttamasta pikku koiria. Koirista on selvästi iloa vaikeissa asuinoloissa. Rabin lapset, telttaan johdattanut Shafi-poika, teini-ikäinen Abdel-Karim sekä pikkusisko Jamila huolehtivat pennuista hellästi.

– Nyt meidän sitten pitää hakea päivittäin kaksi pakettia leipää – ja lisäksi litra maitoa koirille, isoäiti huokaa muka pahoillaan, mutta ei pysty pidättämään nauruaan.

– Kiva kun kävitte. I love you, huikkaa Shafi perään vielä teltan ovelta.