Isis-satiiria vaikka henki menisi – Yle haastatteli ääri-islamisteja pilkkaavan syyrialaisryhmän

Nuorten syyrialaisten satiiriryhmä Daya al-Taseh tekee rajua pilkaa terroristijärjestö Isisistä. Isis on uhkaillut heidän henkeään, mutta he eivät aio lopettaa videoiden tekemistä.

Syyria
Syyrialainen Daya al-Taseh -satiiriryhmä pilkkaa Isisiä.
Syyrialainen Daya al-Taseh -satiiriryhmä parodioi videoillaan terroristijärjestö Isisiä. Daya al-Taseh

Syyrialaiset Youssef Helali, 31, ja Maen Watfe, 27, vastaavat Skype-puheluun Gaziantepissa, Turkissa. Helali ja Watfe ovat Daya al-Taseh -satiiriryhmän perustajajäseniä ja aktivisteja. Ryhmän tekemiä, terroristijärjestö Isisille irvailevia lyhytelokuvia on esitetty arabisatelliittikanavilla, mutta ennen kaikkea katsojia kertyy sosiaalisessa mediassa.

– Satiirin avulla tavoitamme yleisön. Tekisimme mieluummin dokumenttielokuvia, mutta satiiri on kuitenkin paras tapa tavoittaa arabiyleisö, ennen kaikkea nuoret. Syyrialaiset rakastavat huumoria, sanoo kuvaaja Youssef Helali.

Aktivistit ovat aloitaneet toimintansa jo Syyrian kansannousun alussa. Jäsenistä kuusi on nyt Turkissa, kymmenen on yhä Syyrian puolella, missä he toimivat maan alla, salaa kaikilta sodan osapuolilta.

Alepposta kotoisin olevat nuoret miehet vastustivat aluksi presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Nämä videot ajoivat heidät maanpakoon Turkin puolelle noin vuosi sitten, kun viranomaiset antoivat heistä pidätysmääräyksen.

Viime aikoina satiirivideoissa on kuitenkin vastustettu etupäässä Isisiä.

– Vastustamme hallitusta, mutta muuttuneen tilanteen vuoksi suurin vihollisemme on Isis, sanoo videoiden ohjaaja Maen Watfe.

– Pilkkaamme kaikkia: hallitusta, maltillista oppositiota, Isistä. Emme ole ainoastaan sodassa vaan taistelemme myös myös ideologioita vastaan. Me olemme valinneet aseeksemme satiirin, Watfe jatkaa.

Poppia kuunteleva Isis-pomo

Videoilla Isis saa osakseen erittäin rajua pilkkaa.Emiiri-niminen lyhytelokuva kuvaa Isisin kalifiksi julistautunutta Abu Bakr al-Bagdadia. Se esitettiin arabisatelliittikanavalla ja se onladattu myös YouTubeen (siirryt toiseen palveluun).

Syyrialaisen Daya al-Taseh -satiiriryhmän Prince-videossa irvaillaan Isisin johtajalle.
Prince-videossa irvaillaan Isisin johtajalle.Daya al-Taseh

Videolla al-Bagdadi-hahmo istuu kuuntelemassa arabipoppia, juo viiniä ja lähettää selfie-kuvia Whatsappissa tytöille. Kun marokkolainen taistelija lähestyy, viinilasi piilotetaan nopeasti ja tilalle tulee maitolasi, pop-musiikki puolestaan vaihtuu marttyyriudesta kertoviin islamilaisiin hymneihin.

Taistelija sanoo tulleensa vapauttamassa Jerusalemia. Al-Bagdadi-hahmo ohjaa hänet tekemään itsemurhaiskun Syyrian maltillisen opposition joukkoja vastaan, hän väittää heitä Israelin kätyreiksi. Kun marokkolainen on räjäyttänyt itsensä, hahmo jatkaa viininjuontia ja pop-musiikin kuuntelua.

– Isis on joukkio aivopestyjä ihmisiä, eurooppalaisia, jotka tulevat tuhoamaan maamme. He eivät edusta meitä, sanoo Helali.

– Isis ei selviydy, koska se ei edusta syyrialaisia eikä muslimeja. Maailman tulisi tietää, että he eivät missään tapauksessa edusta islaminuskoa, Watfe muistuttaa.

Parodiaa Isis-videoista

Videoilla irvaillaan erityisesti myös Isisin omille propagandavideoille. Lyhyt videopätkä "All the Comedy, All the time" (siirryt toiseen palveluun)parodioi Isisin videoita, joissa käytetään näyttäviä hidastuksia.

– Sinä kuolet, niin kovin hitaasti, hahmo sanoo englanniksi videolla, minkä jälkeen se yhdistyy Madonnan Hang up -musiikkivideoon.

Pop-kulttuuria hyödynnetään myös esimerkiksi Datrix-videolla (siirryt toiseen palveluun). Siinä yhdistyvät James Bondin tunnusmusiikit sekä tyylit muun muassa Matrixista lännenelokuviin.

Miehet kuitenkin harmittelevat, ettei heillä ole varaa Isisin kaltaisiin Hollywood-videoihin. Nämä lyhytelokuvat rahoitetaan omasta pussista, ja esimerkiksi parrat ja aseet on ostettu lelukaupasta.

– Voisimme tehdä yhtä hyviä videoita, jos meillä olisi paremmanlaatuiset välineet. Saamme vähän rahaa myytyämme dokumenttejä arabikanaville, ja kaikki rahat käytetään näihin videoihin, Watfe sanoo.

Tappouhkauksia tekstiviesteillä

Ryhmän videot ovat kiirineet jo myös Isisin tietoon. Heitä ei naurata ollenkaan.

– Vitsit saavat Isisin vihaiseksi, ja se on meidän menestyksemme, sanoo Watfe.

Isisin kannattajat raivoavat sosiaalisessa mediassa, mutta vakavampiakin uhkauksia on tullut.

– He ovat lähettäneet meille tekstiviestejä, joissa uhkaavat tappaa meidät. Viestissä sanottiin, että löysimme Charlie Hebdon pilapiirtäjät ja löydämme teidätkin, te olette helppo saalis, Helali kertoo.

Gaziantep ei välttämättä ole täysin turvallinen. Miehet sanovat, että heitä tultiin etsimään jo kerran. Tammikuussa joukko tuntemattomia syyrialaismiehiä tuli kolkuttelemaan asuntoon, jota kuvausryhmä käytti studionaan.

Miehet vaativat turkkilaista vuokraisäntää kertomaan, mistä ryhmän jäsenet löytäisi. Onnekseen miehet olivat muualla tuolla hetkellä. Studio on kuitenkin nyt siirretty uuteen paikkaan turvallisuussyistä.

Myös kuvausryhmän jäsenten perheet ovat Turkin puolella turvallisuussyistä.

– Emme pelkää Isistä. He pelottelevat meitä, mutta me emme lopeta. Olemme saaneet ihmisiltä niin paljon positiivista palautetta videoistamme, sanoo Helali.