Yhdysvallat: Nigerian Boko Haramilla tuhansia "kovan linjan" taistelijoita

Yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat, että Boko Haram pitää yhä hallussaan noin kolmeasataa koululaista, jotka se sieppasi viime vuonna. Siepatut on sijoitettu moniin eri paikkoihin, Reuters kertoo arviosta.

Ulkomaat

Yhdysvaltalaisten tiedusteluviranomaisten mukaan ääri-islamistisella Boko Haramilla on riveissään noin 4 000–6 000 "kovan linjan" taistelijaa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Reutersin mukaan Boko Haram -liike käy väkivaltaista kapinaa Nigerian koillisosassa Länsi-Afrikassa.

Boko Haramin kerrotaan syyllistyneen verilöylyihin ja kidnappauksiin sekä Nigeriassa että sen naapurivaltioissa. USA:n viranomaiset eivät tästä huolimatta usko, että järjestö aiheuttaa vakavaa uhkaa Nigerian eteläpuolella sijaitseville öljykentille, Reuters toteaa.

Uutistoimisto perustaa tietonsa nimettömiin viranomaislähteisiin. Viranomaiset sanovat, että Boko Haram -militanttien uskotaan edelleen pitävän hallussaan noin kolmeasataa koulutyttöä, jotka he sieppasivat viime vuonna. Siepattujen arvioidaan sijaitsevan monissa eri paikoissa.

Reutersin mukaan Boko Haramin viimevuotisissa hyökkäyksissä sai surmansa noin 10 000 ihmistä. Ryhmä on suurin turvallisuusuhka Nigeriassa, yhdessä Afrikan tärkeimmistä öljyntuottajamaista. Boko Haram on kertonut haluavansa perustaa islamilaisen valtion, ja se on tehnyt videoita, joissa se ylistää äärijärjestö Isisiä tämän alueellisista valtauksista Irakissa ja Syyriassa.

Yhdysvaltalaisviranomainen sanoo Reutersille, ettei kahden järjestön välillä ole todettu taktista yhteistyötä tai johtoporrasta.

Lähteet: Reuters