1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioistuin: Brittitiedustelun verkkovalvonta oli osin lainvastaista

Uutistoimistojen mukaan Britannian GCHQ tarkkaili tietoaineistoa, jonka Yhdysvaltojen NSA oli kerännyt. Toiminta oli lainvastaista viime vuoden joulukuuhun asti, britannialainen tuomioistuin linjasi perjantaina.

Ulkomaat

Britanniassa maan tiedustelupalvelu GCHQ toimi lainvastaisesti, kun se ammensi tietoa brittien sähköisestä viestinnästä. Tietoaineiston oli koonnut Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA. Britannian tutkintavaltuuksia puiva IPT-tuomioistuin antoi asiasta päätöksensä eilen perjantaina.

Uutistoimisto Reuters kuvaa tapausta uraauurtavaksi. Sen takana ovat kansalaisvapauksien puolesta toimivat järjestöt, Reuters kirjoittaa.

Tuomioistuimen mukaan "salaiset urkintajärjestelyt" olivat ristiriidassa Euroopan unionin yksityisyyden suojaa ja ilmaisunvapautta koskevien asetusten kanssa viime vuoden joulukuuhun asti. Nyt järjestely on laillinen, koska oikeusjuttu teki sen yksityiskohdista julkisia, uutistoimisto AP toteaa.

Asia tuli vireille sen jälkeen kun yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden oli paljastanut tietoja Britannian ja Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen harjoittamasta verkkoseurannasta. Järjestöt kutsuvat tuomioistuimen päätöstä osittaiseksi voitoksi: kyseessä on AP:n mukaan ensimmäinen kerta, kun IPT-tuomioistuin päätyy tiedustelupalvelun vastaiseen päätökseen. Tuomioistuin on perustettu 15 vuotta sitten.

Järjestöt aikovat valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen päätöksestä, jonka mukaan tietojen vaihto on vastedes laillista, uutistoimistot kertovat.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi