1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kelkkahaalari narikkaan ja ranta-asu esille – Napapiirillä juhlitaan helteisissä tunnelmissa

Rovaniemellä alkoi perjantaina kaksipäiväinen Rantafestarit-tapahtuma. Erikoisen tapahtumasta tekee se, että yökerhon lattia on täynnä hiekkaa ja yökerho on lämmitetty 25 asteiseksi. Pukukoodina on ranta-asu.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Viima puree korvannipukoita ja näppejä paleltaa. Se ei yökerhoon jonottavaa juhlakansaa haittaa, sillä sisällä yökerhossa lämpötila on hellelukemissa.

Juuri tämä konsepti - helteen tuominen keskelle talvea - teki Rantafestarit-tapahtumasta yhden legendaarisimmista tapahtumista Rovaniemellä.

Se oli järjetön se ihmisen fiilis. Suomalainen heittää vaatetta pois keskellä talvea. Yksinkertaisista asioista se on kiinni.

Jari Näsman

Rantafestarit tapahtumaa järjestettiin vuosina 1998 - 2007 yhteensä kymmenen kertaa. Nyt tapahtuma on vuosien jälkeen päätetty järjestää Rovaniemellä vielä kerran.

Idea sambakarnevaaleista

Tapahtuman ideoi aikanaan Vaasasta Rovaniemelle muuttanut Jari Näsman. Näsmän muutti Rovaniemelle vuonna 1997, jolloin hänestä tuli yökerho Café Tivolin ravintolapäällikkö.

Ravintola ei tuohon aikaan ollut erityisen suosittu, joten Näsmanin piti omien sanojensa mukaan "keksiä jotain repäisevää."

Tapahtuman esikuvana olivat eri puolilla maailmaa järjestettävät sambakarnevaalit. Näsman ei kuitenkaan halunnut markkinoida tapahtumaa vähäpukeisilla esiintyjillä. Näsman halusi järjestää tapahtuman, jossa yleisö voisi osallistua hauskanpitoon.

Näsman päätti, että baarissa järjestettäisiin rantabileet. Idea oli yksinkertainen: baariin roudataan hiekkaa ja sisälämpötila nostetaan hellelukemiin.

Tapahtumasta tuli Rovaniemellä suosittu, eräänlainen legenda.

Näsmanin mukaan suositun tapahtuman järjestämisessä on loppujen lopuksi kyse yksinkertaisista asioista.

– Se oli järjetön se ihmisen fiilis. Suomalainen heittää vaatetta pois keskellä talvea. Yksinkertaisista asioista se on kiinni, Näsman miettii.

"Vielä kerran", ajatteli Näsman

Yökerho Café Tivolissa ei viime syksyn jälkeen ole ollut yökerhotoimintaa. Cáfe Tivoli sijaitsee Rovaniemen Valistustalossa. Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, että rakennus tultaisiin jossain vaiheessa purkamaan.

Näsman päätti, että Rantafestarit on aika järjestää vielä kertaalleen, kun rakennus on vielä pystyssä.

Perjantaina rantafestareilla oli noin 500 kävijää. Lauantaina yökerhon odotetaan täyttyvän kokonaan. Paikalle odotetaan jopa 700 asiakasta.