1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyssälä: Perheiden asiat yhden ministerin hallintaan

Päätöksenteko selkeytyisi yhdistämällä perheitä koskevat asiat yhteen ministeriöön. Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mielestä lasten, nuorten ja perheiden asiat ovat hajallaan eri ministeriöissä, eivätkä ole kenenkään vastuulla.

Kotimaan uutiset
Liisa Hyssälä
Liisa HyssäläTiina Jutila / Yle

Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mielestä ministeriöiden jako on vanhanaikainen.

– Vastuu on hajallaan monessa ministeriössä. Poliittista johtajuutta ei oikein ole, Hyssälä totesi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Perhepoliitikan lisäksi Hyssälän mukaan esimerkiksi digitalisaatio ja kyberturvallisuusasiat ovat liian levällään eri ministeriöissä.

Hyssälä perääkin poliitikoilta rohkeutta katsoa hallintorajojen yli.

Poliittista johtajuutta ei oikein ole.

Liisa Hyssälä

– Tämä hajanaisuus ei palvele ketään, eikä ennen kaikkea tätä muuttunutta yhteiskuntaa, Hyssälä sanoi.

Lähipalvelut turvattava

Hyssälä puolustaa sairausvakuutuksen tukemia yksityisiä palveluita sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa.

– Toivoisin, että sellainen malli, jossa yksityinen puoli voisi toimia julkisen kumppanina, olisi ollut enemmän esillä. Nyt sitä ei ole ollut, Hyssälä sanoi.

Hyssälän mukaan sote-uudistuksessa olisi mahdollista kehittää sairausvakuutusta ja saada kansalaisille ne palvelut, joita nyt puuttuu julkiselta puolelta. Hän pelkää palvelujen polarisoituvan, jos minkäänlaista kumppanuutta yksityisen puolen kanssa ei tehdä.

– Mistä ihmiset sitten saavat erikoislääkäripalvelut, jos sairausvakuutus lakkaa kokonaan?, hän pohti.

Hyssälä muistutti ihmisten odottavan sote-uudistukselta juuri lähipalvelujen paranemista ja hoitoon pääsyä.

Työpankki purkaisi kannustinloukkuja

Kelan pääjohtaja esittää kannustinloukkujen purkuun uutta välinettä: työpankkia. Hyssälän mukaan nyt kukaan ei uskalla ottaa keikkatöitä, jottei sosiaaliturvaan tule katkeamia.

Työpankissa yhdistettäisiin työkyvyn ylläpitäminen, kuntoutus ja sosiaaliturva. Hyssälän mukaan työpankki kantaisi riskiä työnantajaan ja työntekijään päin. Esimerkiksi Hyssälä otti sesonkiluontoisen työn, kuten kalan perkuun.

– Työpankkiin menee yhteiskunnan rahaa, mutta mikä on se toinen vaihtoehto?, Hyssälä kysyi. Ihmiset ovat työttöminä, osattomina kotona, hän vastasi itse.

Lue seuraavaksi