1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suurvuoto paljastaa paratiisipankin salat

Poptähtiä ja huippu-urheilijoita, huumeparoneita ja aviomieheltään rahaa piilottava suomalainen tanssinopettaja. Uusi kansainvälinen veroparatiisivuoto paljastaa HSBC-pankin ja sen asiakkaiden salat. Kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n haltuunsa saamat asiakirjat varasti alun perin pankissa työskennellyt Hervé Falciani.

Kotimaan uutiset
HSBC-pankin logo.
Justin Lane / EPA

Tina Turner ja John Malkovich. Fernando Alonso, Michael Schumacher ja Gennadi Timtšenko. Tuttuja nimiä suurilta estradeilta ja pian myös sveitsiläisen yksityispankin kulissien takaa. Kaikki nimittäin löytyvät asiakirjoista, jotka HSBC-pankin Geneven konttorissa työskennellyt Hervé Falciani luvatta kopioi.

Falcianin mukaan hän kokosi tiedot, jotta voisi paljastaa pankin mätiä käytäntöjä, kuten veronkiertämiseen ja rahanpesuun liittyviä palveluja. Sveitsin mukaan Falciani motiivit olivat aivan toisenlaisia. Hän kopioi tiedot, jotta voisi myydä niitä eteenpäin.

Sittemmin Falciani antoi tiedot joka tapauksessa Ranskan veroviranomaisille. Suomen verohallinto ei ole pyynnöistä huolimatta toistaiseksi saanut aineistoa.

Myöhemmin aineisto päätyi kuitenkin myös ranskalaiselle Le Monde -lehdelle, joka jakoi tiedot Kansainvälisten tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa. Suomessa näitä Swiss Leaks -asiakirjoja ovat tutkineet ICIJ:n kanssa MOT ja A-studio.

Vuodetut dokumentit avaavat näköalaikkunan brittiläistaustaisen suurpankin kulissien taakse. Eikä se näköala ole kaunis.

Kymmeniä juttuja tulossa

Sveitsi tunnetaan erittäin tiukasta pankkisalaisuudestaan ja monipuolisista pankkipalveluistaan. Myös HSBC:n yksityispankki palveli turhia kyselemättä niin huumemafiosoja, asekauppiaita ja terrorismin rahoittajia kuin verottajaa pakoilevaa vallasväkeäkin.

Falcianin vuotamien tietojen perusteella on sittemmin aloitettu lukuisia oikeudenkäyntejä sekä HSBC-pankkia että sen asiakkaita vastaan.

Lähipäivinä näitä Swiss Leaks -kokonaisuuteen kuuluvia juttuja tulevat julkaisemaan kymmenet tiedotusvälineet eri puolilla maailmaa. Mukana ovat muun muassa BBC, The Guardian, Süddeutsche Zeitung ja CBC.

80 suomalaistaustaista nimeä

Aineisto käsittää tietoja yli 100 000 asiakkaasta yli 200 maasta. Joukolla oli vuosina 2006–2007 HSBC:n Geneven konttorissa yli 100 miljardia dollaria varoja.

Jollakin tavoin Suomeen liittyviä nimiä on joukossa 80. Kyseessä ovat joko Suomessa syntyneet tai asuvat henkilöt tai suomalaiset yritykset. Noin puoleen liittyy myös tarkempia tilitietoja. Nämä tilitiedot summaamalla käy ilmi, että pankin suojissa oli vuosina 2006–2007 runsaat 19 miljoonaa euroa sinivalkoista rahaa.

HSBC:n suomalaisasiakkaiden kirjo on laaja. Vuodettujen dokumenttien mukaan joukossa on hevosmiehiä, johtajia, kotirouvia, insinöörejä, musiikin opiskelija, pari maakuntien ykkössarjan yrittäjää ja yksi tanssinopettaja, joka ei halua paljastaa säästöjään sen paremmin verottajalle kuin aviomiehelleenkään.

Koska joukossa ei yhtä urheilutähteä lukuun ottamatta ole yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa olevia henkilöitä, A-studio ei paljasta yksittäisiä nimiä.

Pankin asiakasdokumentit antavat osviittaa, että ainakin muutama suomalainen on mitä ilmeisimmin hakeutunut pankin asiakkaaksi vältelläkseen verottajaa. Parilla yrittäjällä oli esimerkiksi yli miljoona dollaria erilaisilla tileillään, mutta he olivat pyytäneet, että kaikki tilitiedot säilytettäisiin pankissa. Kotiin ei saisi lähettää sen paremmin kirjeitä kun sähköpostejakaan.

Lisää Falcianin ajatuksista ja tietovuotojen yhteiskunnallisesta merkityksestä A-studiossa maanantaina 9.2. kello 21.

Lue seuraavaksi