Rajujen tulvien myötä puoli Malawia on katastrofialuetta

Malawissa rajut tulvat ovat tuhonneet valtaosan sadosta ja ajaneet noin 174 000 ihmistä tilapäisleireille. Maan johto vetoaa kansainväliseen yhteisöön pikaisen avun saamiseksi.

Ulkomaat
Malawialainen mies pyöräilee tulvavedessä Chikwawassa
Malawialainen mies pyöräili tulvavedessä Chikwawassa tammikuussa.Erico Waga / EPA

Malawissa maan hallitus on julistanut puolet maan pinta-alasta katastrofialueeksi. Tulvat ovat tuhonneet ihmisten viljelykset ja kodit. Mutaisessa ja tuhoutuneessa ympäristössä leviävät sairaudet.

– Muu maailma ei ole tajunnut Malawin katastrofin laajuutta. On suuri riski, että taudit kuten kolera ja ripuli leviävät, kertoo ruotsalaisen avustusjärjestön Individuell Människohjälpin työntekijä Lars Mannberg Ruotsin televisiolle SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Vaikka vesimassat ovat lähes kaikkialla laskeneet, uusia sateita pelätään. Jo nyt tulvat ovat tuhonneet alueella sadon ja hukuttaneet karjan.

–Etelä-Malawissa kylät ovat kuin hiekka-erämaan keskellä. Alueella on akuutti nälänhätä, Mannberg kertoo.

Malawi on yksi maailman köyhimmistä maista. Viranomaiset arvioivat, että maa menettää lähes kuusi prosenttia talouskasvustaan tulvien takia. Maa ei selviä ilman kansainvälisen yhteisön apua, sillä jo nyt koleran ja punataudin kerrotaan leviävän. Vaikein tilanne on alle viisivuotiailla lapsilla. Koska sadekausi yhä jatkuu, tilanne voi hyvin nopeasti huonontua nykyisestä.