Apteekeissa kipeä pula farmaseuteista

Suomen apteekeista puuttuu jo yli 160 farmaseuttia. Huonoin tilanne on haja-alueilla, kaukana uusia farmaseutteja kouluttavista yliopistoista. Lääkkeeksi Pohjois-Suomi turvautuu jo kolmannen kerran farmaseuttien muuntokoulutukseen.

Kotimaa
Apteekkiväkeä kokoontui lauantaina Pohjolan Apteekkipäivillä. Oikealla apteekkari Mikko Kananen Kärsämäeltä.
Apteekkiväkeä kokoontui lauantaina Pohjolan Apteekkipäivillä. Oikealla apteekkari Mikko Kananen Kärsämäeltä.Arto Veräjänkorva / Yle

Pelkästään Pohjois-Suomessa apteekkarit ennustavat lähes sadan farmaseutin vajetta vain parin vuoden päähän. Suurimpana syynä farmaseuttipulaan pidetään vanhojen työntekijöiden siirtymistä eläkkeelle ja nuorempien alanvaihtoa tai majanmuuttoa isoihin kaupunkeihin.

Oulun yliopisto käynnistelee jo kolmatta farmaseuttien poikkeuskoulutusta yhteistyössä Helsingin yliopiston ja työvoimaviranomaisten kanssa. Tänä keväänä käynnistyvään muuntokoulutukseen otetaan 40 hyvän asenteen ja jonkin toisen pohjakoulutuksen omaavaa helpottamaan työvoimapulaa.

– On äärimmäisen tärkeää saada kurssin avulla paikallista henkilökuntaa, joka on jo sitoutunut pysymään tällä alueella, painottaa Pohjolan Apteekkariyhdistyksen varapuheenjohtaja Mikko Kananen.

Muuntokoulutukseen sopii vaikka Nokialta työttömäksi jäänyt insinööri

Mikko Kananen

Apteekkarina Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäellä toimiva Mikko Kananen hämmästelee etelän vetovoimaa farmaseuttien keskuudessa. Hän on hyvin tyytyväinen löydettyään työntekijöitä jo aiemmin järjestetyistä farmaseuttien muuntokoulutuksista.

– He ovat olleet jo aiemmin asiakaspalvelutehtävissä ja hoitavat tehtävänsä viimeisen päälle mainiosti.

Muuntokoulutukseen tarvitaan aiempia opintoja ja kosolti asennetta

Muuntokoulutukseen vaaditaan korkeakoulu- jai ammattikorkeakoulututkinto. Lisäksi hakijan tulee olla työtön tai työttömyysuhan alla.

– Muuntokoulutukseen sopii vaikka Nokialta työttömäksi jäänyt insinööri. Tarvitaan hyvät vuorovaikutustaidot ja sydäntä asiakaspalvelutyöhön, Mikko Kananen sanoo.

Apteekkarit toivovat lisää aloituspaikkoja Helsingin ja Kuopion farmaseuttiopintoihin, mutta eivät usko sen auttavan kovin nopeasti.

– Päätöksenteko on verkkaista. Tämä muuntokoulutus auttaa meitä jo parin-kolmen vuoden kuluttua, Mikko Kananen perustelee.