Hyppää sisältöön

Crossfit-kisa imee mehut monella eri tavalla

Tampereella kisailleita kuntohirmuja saavuttiin kannustamaan Pohjois-Suomesta saakka. Harrastajia kiehtoo lajin monipuolisuus.

Areenalle kutsutaan kymmenen miestä tai kymmenen naista kerrallaan. Heitä odottavat kuntopyörä, kahvakuula ja leuanvetotanko. Siinä tiivistettynä lauantaiaamupäivän juoni Tampereen messu- ja urheilukeskuksen E-hallissa.

Katsomot pullistelevat väkeä. Ennen yhdeksää jono kiersi hallin viertä parin kulman ympäri. Viimeiset ehtivät halliin vasta, kun kisa oli jo täydessä käynnissä.

Sanna Karsikas ja Tiina Mattila saapuivat kannustamaan nykyajan gladiaattoreita Pohjois-Pohjanmaalta Raahesta asti.

Sanna Karsikas (vas.) ja Tiina Mattila harrastavat itsekin crossfitin tyylistä lajia Raahessa. Kuva: Antti Palomaa / Yle

– Tultiin vähän katsomaan mallia, kuinka nämä parhaat tätä hommaa hoitaa ja kuinka helpolta se näiden hyvien tekemänä näyttää, Mattila sanoo.

Treeniä lähes joka päivä

Molemmat naiset harrastavat vastaavaa lajia kotipuolessa.

– Meillä ei ole virallista crossfit-salia Raahessa, mutta tämän tyylistä kyllä, Mattila sanoo.

– Lähes joka päivä tulee treenattua, Karsikas sanoo.

Ohjattuja harjoituksia heillä on kolmet viikossa. Tällä hetkellä ringissä on noin kymmenen harrastajaa, mutta lajin suosio kasvaa myös Raahessa.

Kisapaikka suurenee joka vuosi

Crossfitin suuresta suosiosta kertoo sekin, että kolmatta kertaa Tampereella järjestettävien epävirallisten SM-kisojen areena on vaihtunut joka kerta suuremmaksi. Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa tilaa oli 3 200 katsojalle.

Järjestäjien mukaan kisoissa haetaan Suomen kovakuntoisimpia urheilijoita. Osa vaadittavista suorituksista paljastetaan kilpailijoille vasta juuri ennen kisaa.

Lauantaina ohjelmassa oli muun muassa kuntopyöräilyä, kahvakuulan nostoa, leuanvetoa, hyppynarulla hyppimistä ja käsilläkävelyä. Pärjätäkseen pitää olla siis yleisesti hyvässä kunnossa ja taipua moneen.

– Tämä on tosi monipuolista, eikä tätä oikein voi verrata mihinkään muuhun lajiin, Karsikas sanoo.

– Treenien täytyy olla vaihtelevia. Aina on erilaista. Varmaan se kiehtoo, Mattila sanoo.

.
.