1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumenveistäjät kyllästyivät Kalevalaan ja satuhahmoihin – kisatyössä leikkivät valo ja varjo

Kouvolalainen Lumistit osallistuu parin viikon sisällä sekä lumen- että jäänveiston SM-kisoihin. Ryhmän mukaan lajin suosio on taas virkoamassa hiljaisempien vuosien jälkeen. Aiheiden suhteen Lumistit ei aseta itselleen rajoituksia, mutta politiikkaan ei kosketa.

Lumistien Ari-Pekka Kuusela poistaa harjoituskappaleesta kohvajäätä moottorisahalla. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Palkittu kouvolalainen lumenveistojoukkue Lumistit harjoittelee parhaillaan viikon kuluttua Mäntyharjulla pidettäviä lumenveiston- ja kahden viikon kuluttua Porvoossa pidettäviä jäänveiston SM-kisoja varten. Kisoissa tullaan näkemään työ, johon on ikuistettu miehen ja naisen kasvot.

– Siinä pelataan valon ja varjon leikillä. Veistos on aika yksinkertainen ja linjat ovat selkeitä. Kontrasti tekee siitä hienon.

– Rajoituksia aiheiden suhteen ei juuri ole, mutta poliittisia tai kantaaottavia töitä emme halua tehdä. Aiemmin olemme käyttäneet paljon satumaailmaa ja Kalevalaa inspiraationa. Ne ovat kuitenkin jo niin kuluneita, että päätimme nyt kokeilla jotain erilaista, sanoo Aleksi Salakka Lumisteista.

Kolmihenkinen Lumistit on ollut koossa jo 18 vuotta. Lumenveiston suomenmestaruuden joukkue on vienyt kolmesti. Suomen lisäksi lunta on käyty veistämässä myös Kanadassa sekä Japanissa. Ryhmän mielestä uran toistaiseksi suurin saavutus onkin vuonna 2009 Kanadan Whitehorsessa saavutettu tunnustus muiden veistojoukkueiden suosikkina. Jäänveisto on uudempi tuttavuus.

– Jäänveisto on sikäli helpompaa, että siinä väkerretään pienten yksityiskohtien kanssa ja koko veistoskin on pienempi. Lumessa on otettava huomioon katseluetäisyys ja miten valkoisesta materiaalista saadaan esiin niitä valoja ja varjoja. Se on myös pehmeämpi materiaali, Salakka toteaa.

Lumistien Aleksi Salakka esittelee jäänveistossa käytettävää työkalua. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Suomalainen ja aasialainen veistotyyli eroavat Salakan mukaan siinä, että Aasiassa suositaan pieniä yksityiskohtia. Aiheena käytetään esimerkiksi lohikäärmeitä. Suomessa luotetaan yksinkertaisempaan tyyliin.

Lumenveiston suosio on varsinkin Etelä-Suomessa ollut hieman alamaissa viime vuosina. Nuorten kiinnostus lajia kohtaan on kuitenkin taas viriämässä.

– SM-kisojen järjestäjät kertoivat, että liikuntapäivänä 300:sta oppilaasta puolet oli valinnut lumenveiston. Se on tosi mukava kuulla, kun valinta piti tehdä kahdeksan eri lajin väliltä, Aleksi Salakka toteaa.