1. yle.fi
  2. Uutiset

Veroparatiisivuotajan kahdet kasvot: sankari vai onnenonkija?

Halusin paljastaa pankin rikollisen toiminnan, sanoo HSBC:n salaisia papereita vuotanut Hervé Falciani. Falcianin paljastusten avulla on kerätty maailmalla jo yli miljardi euroa lisää veroja. Mutta halusiko vuotajakin alunperin vain rikastua?

Ulkomaat
Hervé Falciani, HSBC pankin tietovuotaja.
Hervé Falciani, HSBC pankin tietovuotaja.Le Monde / NDR

Ranskassa hän on veronkiertäjiä paljastanut sankari, jonka avulla valtio on pystynyt keräämään liki pari sataa miljoonaa euroa lisää veroja. Sveitsissä hän on pyhän pankkisalaisuuden murtanut varas, jonka vuoksi HSBC-pankin salaisia asiakastietoja päätyi julkisuuteen.

HSBC:n Geneven yksityispankin entinen ohjelmistoinsinööri Hervé Falciani, 43, on monikasvoinen mies: Maaninen valehtelija ja parantumaton naistenmies. Tietokonetaituri ja pokerihai. Pankkimaailman Edward Snowden ja opportunisti, joka yritti myydä tietonsa muille pankeille ennen kuin antoi Ranskan veroviranomaisille. Oikeuden esitaistelija ja tietovuotaja, joka auttaa nyt henkensä kaupalla viranomaisia laittomuuksien paljastamisessa.

– Tulin koko ajan alakuloisemmaksi ja katkerammaksi, kun näin, mitä kaikkea pankissa tapahtui. Luxemburgin ja Sveitsin kaltaiset veroparatiisit elävät muiden maiden kustannuksella. Luxemburg on kuin Somalian merirosvot... Kun leipää ei enää irronnut muualta, he ryhtyivät merirosvoiksi. Kun Luxemburg menetti terästeollisuutensa, tilalle tulivat rahoituspalvelut, Falciani selitti motiiveitaan joulukuussa ranskalaisen Le Monde -lehden ja saksalaisen NDR-tv-kanavan haastattelussa, jonka myös Yle on saanut käyttöönsä.

Käymme taloussotaa! Sveitsin pankit ovat niin hyvin järjestäytyneitä, että ne pystyvät kiertämään uudet lait ja säännöt ja jatkamaan veronkiertopalveluiden tarjoamista, Falciani sanoi The New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa elokuussa 2013.

Olivatpa Falciani vilpitön tai ei, kiistatonta on, että hänen keräämänsä dokumentit avaavat näköalaikkunan HSBC:n toimintaan viime vuosikymmenen puolivälissä.

Eikä se näkymä ole aina kaunis.

Pankin kirjava asiakaskunta

Brittiläistaustainen HSBC on yksi maailman suurimmista pankkikonserneista. Yksityispankkinsa ovet se avaa kuitenkin vain kaikkein rikkaimmille asiakkailleen.

Falcianin keräämät asiakirjat yli 100 000 HSBC:n asiakkaasta kertovat, ettei pankin portsareita liiemmin kiinnostanut rahan alkuperä. Asiakkaiksi kelpasivat yhtälailla huumemafioosot, terroristit, asekauppiaat kuin verottajaa piileskelevä vallasväkikin.

Falciani pääsi yksityispankin asiakastietoihin käsiksi siirryttyään HSBC:n Geneven konttoriin pankin Monacon konttorista vuonna 2006. Sveitsissä ranskalais-italialainen it-expertti sai vastuulleen konttorin asiakastietojärjestelmän päivittämisen.

Pian Falciani alkoi huomata puutteita pankin toiminnassa. Oman kertomuksensa mukaan mukaan hän halusi parantaa HSBC:n asiakasturvallisuutta ja yritti kertoa havainnoistaan ensin pankin sisällä. Hän kertoo myöhemmin kääntyneensä nimettömänä myös sveitsiläisviranomaisten puoleen.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Falcianin havainnot eivät kiinnostaneet ketään.

Salainen matka Libanoniin

Sveitsi näkee tapahtumat toisin. Tiukasta pankkisalaisuudestaan tunnetun alppimaan poliisi ja syyttäjä ovat tutkineet Falcianin toimia jo vuosia. Sveitsiläisviranomaisten mukaan mikään ei viittaa siihen, että Falciani olisi yrittänyt keskustella pankin toiminnasta sen paremmin HSBC:n sisällä kuin ulkopuolellakaan.

Sveitsin mukaan Falciani keräsi asiakastietoja yksinkertaisesti siksi, että voisi lyödä tiedoilla rahoiksi. Sveitsin viranomaisten mukaan hän yritti ensin myydä varastamaansa dataa muille pankeille ja kaupitteli tietoja sen jälkeen eri maiden viranomaisille.

Helmikuussa 2008 Falciani matkustikin silloisen rakastajattarensa Georgina Mikhaelin kanssa Libanoniin. Kaksikko oli aiemmin perustanut Hong Kongiin Palorva-nimisen yhtiön, joka kertoi auttavansa pankkeja löytämään lisää varakkaita asiakkaita datalouhinnan avulla.

Libanonissa Falciani ja Mikhael kiertelivät pankkiirien juttusilla. Falciani esiintyi tapaamisissa peitenimellä Ruben Al-Chidiack. Kaksikko kertoi, että he voisivat myydä pankeille kiinnostavaa dataa, mutta eivät halunneet lähemmin kertoa tietojensa alkuperää.

Matkan lopputulos oli kuitenkin pettymys. Kauppoja ei syntynyt.

Sveitsin syyttäjä herää

Myöhemmin Falciani onkin väittänyt, että Libanonin matkan tarkoitus oli vain herättää Sveitsin viranomaiset. Sittemmin myös Falcianin ja Mikhaelin tiet erosivat, ja sen jälkeen ex-rakastavaiset ovat syyttäneet Libanonin tapahtumista toisiaan.

– En odottanut, että hän (Mikhael) lähettäisi toiseen pankkiin sähköpostin ja kertoisi, että voimme myydä asiakasprofiileja 1 000 euron kappalehintaan, Falciani kertoi myöhemmin Le Monde -lehden haastattelussa.

– Hän sanoi, että meni HSBC:hen töihin vain varastaakseen ison summan rahaa, sanoi Mikhael puolestaan Business Weekille ja jatkoi Falcianin tarvinneen rahaa avioeroon.

Vaikka Libanonin matka ei johtanut kauppoihin, joku sentään kiinnostui. Pian matkan jälkeen Sveitsin pankkiyhdistyksen sivuille ilmestyi varoitus, jonka mukaan “joku tarjosi myytäväksi sveitsiläispankkien asiakastietoja”. Vihje herätti Sveitsin syyttäjälaitoksen, joka päätti avata tutkinnan asiassa.

Saksa, Suomi ja LGT-pankki

Falciani ja Mikhael sen sijaan jatkoivat Sveitsiin palattuaan omia tunnustelujaan datan hyödyntämiseksi.

Der Spiegel -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa kesällä 2013 Falciani kertoo tarjonneensa tietoja Saksaan. Saksan tiedustelupalvelu oli näet mitä ilmeisimmin ostanut joitakin vuosia aikaisemmin liechtensteinilaisesta LGT-pankista varastettuja asiakastietoja. Tiedot levisivät myöhemmin eri puolille maailmaa, ja monet maat pääsivät niiden avulla veroja vältelleiden kansalaistensa jäljille.

LGT-pankin lista päätyi vuonna 2008 myös Suomen verohallinnon käsiin. Listalta löytyneillä 17 suomalaishenkilöillä oli LGT-pankissa yhteensä noin 60 miljoonan euron sijoitusvarallisuus. Potista on sittemmin maksettu yli 10 miljoonan euroa lisää veroja Suomeen.

Mutta tällä kertaa Saksan tiedustelupalvelu ei lämmennyt Falcianin mahdolliselle tarjoukselle.

Le Monde -lehden haastattelussa Falcianin kertomus mutkittelikin toiseen suuntaan. It-taiturin mukaan tiedustelupalvelut olivat ottaneet häneen yhteyttä jo vuoden 2006 puolivälissä ja auttaneet asiakastietojen taltioimisessa.

Käry käy vuotajalle

Sveitsin näkemys on jälleen toisenlainen. Paikallisten poliisiraporttien mukaan Falciani ja Mikhael tarjosivat veroviranomaisille ja tiedustelupalveluille listaa “maailman suurimpiin kuuluvan yksityispankin asiakkaista”.

The Wall Street Journalin tietojen mukaan kaksikon viestit oli otsikoitu nasevasti: “Veronkierto: asiakaslista tarjolla”. Talouslehden mukaan viesteissä ei kuitenkaan pyydetty rahaa.

Falciani otti peitenimen suojissa myös suoraan yhteyttä ranskalaiseen verovirkailijaan Patrick Martiniin. Hän kertoi tarjoavansa tälle tietoja seitsemästä HSBC:n ranskalaisasiakkaasta ja näiden varoista.

Falcianin hieroessa tuttavuutta Ranskan veroviranomaisten kanssa Sveitsin viranomaiset olivat viimein päässeet hänen jäljilleen. Joulukuun 22. päivänä Sveitsin poliisi koputti Falcianin ovella. Tunteja kestäneen kuulustelun jälkeen it-taituri pääsi kuitenkin kotiin, kunhan lupasi palata poliisiasemalle taas seuraavana päivänä.

Falciani vannoi palaavansa, mutta ei palannut. Päinvastoin, hän pakkasi vaimonsa ja tyttärensä autoon ja pakeni Ranskaan.

Ranskassa Falciani otti uudelleen yhteyttä Martiniin ja paljasti henkilöllisyytensä. Hän antoi ranskalaiselle verovirkailijalle myös viisi kryptattua CD-levyä. Levyille hän oli tallentanut yli 100 000 HSBC:n asiakkaan tietoja.

Kissa jahtaa hiirtä

Vuodon paljastumisesta alkoi Kissa ja hiiri -leikki, joka jatkuu edelleen. Sveitsi yrittää saada Falcianin takaisin maahan tuomittavaksi, mutta toistaiseksi Falciani on onnistunut piilottelemaan muiden valtioiden selän takana.

Sekä Ranska että Espanjan ovat toistaiseksi kieltäytyneet luovuttamasta Falciania takaisin Sveitsiin. Molempien valtioiden mukaan Falcianin vuotamat tiedot ovat paljastaneet laitonta toimintaa, jonka jäljille olisi muutoin ollut vaikea päästä.

– Tein paljastukseni hyvästä syystä, jotta pankin toimia alettaisiin tutkia. Tiesin jo sillä hetkellä kun päätin rikkoa lakia, etten voisi enää koskaan tehdä töitä normaalisti. Tulen aina olemaan sveitsiläisten tuomiolistalla,missä ikinä olenkin, Falciani sanoi Le Monden haastattelussa.

Sveitsin tuomioistuin ei kuitenkaan ole Falcianin ainoa huolenaihe. It-taituri pelkää olevansa myös HSBC:n asiakkaina olleiden hämärämiesten tappolistalla. Falcianin mukaan “50 000 euroa jonkun päänahasta” on rikollisille pikkuraha.

Falciani onkin maksanut paljastuksistaan kovan hinnan. It-expertti on joutunut olemaan jatkuvasti pakosalla, sen jälkeen kun hänen henkilöllisyytensä paljastui. Hän on viime vuosina saapunut lukuisiin haastatteluihin Ranskan valtion kustantamien turvamiesten saattelemana.

Veroja ja oikeusjuttuja

Ranska on jakanut Falcianin keräämiä tietoja muun muassa Espanjan, Kreikan, Italian ja Ison-Britannian viranomaisille. Suomen verohallinto ei kuitenkaan ole pyynnöistään huolimatta saanut toistaiseksi listaa. Falcianin paljastusten avulla on eri puolilla maailmaa kerätty yli miljardia euroa lisää veroja.

Paljastukset ovat poikineet myös lukuisia oikeusjuttuja.

Ranska on haastanut HSBC:n oikeuteen sekä rahanpesusta että asiakkaiden houkuttelemisesta laittomin keinoin. Myös Belgiassa pankkia syytetään veropetoksesta ja rahanpesusta. Argentiinassa HSBC on syyttäjän mukaan auttanut yli 4 000 maan kansalaista kiertämään veroja Sveitsin kautta.

Sveitsi kuitenkin jatkaa omaa oikeusprosessiaan Falciania vastaan. Joulukuussa syyttäjä kertoi nostavansa Falciania vastaan syytteen pankkisalaisuuden rikkomisesta ja teollisuusvakoilusta.

– Vaikka ranskalais-italialaista juhlitaan ulkomailla toisinaan sankarina, joutuu hän vastaamaan Sveitsissä teoistaan oikeuden edessä. Sveitsin lainsäädännön mukaan oikeutta voidaan käydä, vaikka syytetty ei olisi paikalla, sanoi maan syyttäjänvirasto julkilausumassaan joulukuun puolivälissä, kertoi uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun) joulukuun puolivälissä.

Uusi nimi, uusi elämä

Mutta entä tarinamme häilyvä sankari Hervé Falciani? Mitä hän tekee?

Hän auttaa eri maiden viranomaisia edelleen tietojensa tulkitsemisessa ja saarnaa haastatteluissa veroparatiiseja vastaan.

Ja haaveilee uudesta, rauhallisemmasta elämästä.

– Minua on syytetty tietojen varastamisesta, mutta juuri näiden tietojen avulla pankin toimia on päästy tutkimaan. Vaikka minut tuomitaan, aion kääntää elämässäni uuden lehden. Haen nimen muutosta ja katoan, aloitan normaalin perhe-elämän, Falciani sanoi joulukuussa Le Monden -lehdelle ja NDR:n haastattelussa.

Lisää Falcianin ajatuksista ja tietovuotojen yhteiskunnallisesta merkityksestä A-studiossa maanantaina 9.2. kello 21.

Lue seuraavaksi