1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättiakvaario on Venemessujen uusi hitti

Yksi tämän vuotisten Venemessujen ihmeistä on Rapala 3Djättiakvaario. Euroopan kalastustapahtumissa kiertävää rekan perävaunuun rakennettua akvaariota ei olla aiemmin nähty Suomessa. Akvaariossa havainnollistetaan, miten kalat reagoivat erilaisiin vieheisiin.

kalat

On se iso. Siinä on 22 400 litraa vettä. Tekokasvien ja -kivien lomassa ui noin 50 kalaa. Suurimmat niistä ovat noin 5-6 kilon painoisia haukia. Ne vain olla möllöttävät paikoillaan.

Haukien lisäksi akvaariossa on ahvenia, lahnoja, suutareita, kuhia, yksi made ja Ranskasta peräisin olevia isopasseja. Kotimaiset kalat on pyydetty rysällä Loviisan läheltä Kymijoen sivuhaarasta Ahvenkoskelta.

Jättiakvaario innostaa tunnistamaan

Messuvieraat toisensa jälkeen pysähtyvät akvaarion lasin taakse tunnistamaan ja katsomaan, miten kalat liikkuvat. Haminasta messuille tulleet teinit Anniina Komulainen ja Anton Jaakkola kertovat, että heille meren lähellä asuville kalat on tuttu juttu, mutta tunnistaminen vaikeaa.

– Me on tunnistettu pari hassua. Hauki ja lahna. Muut näyttävät tutulta, kertoivat Komulainen ja Jaakkola.

Vantaalaiselta viisikymppiseltä kalamieheltä Juha Immoselta tunnistaminen sujuu luonnollisesti paremmin. Immonen miettii ainoastaan suutarin kohdalla, isopassikin menee melkein oikein.

– Eikö se ole passi. Amerikassa niitä kalastetaan paljon. Pysähdyin tähän, koska kalamies tykkää aina katsoa kaloja, kertoo Immonen.

Kalastus nyt näkyvämmin osa Venemessuja

Akvaarion ideana on näyttää, miten kalat reagoivat erilaisiin syötteihin. Messujen aikana pidettävissä 60 kalastusnäytöksessä kaloja pyydetään koukuttomilla vieheillä ja uistimilla, koska kaloja ei haluta rääkätä. Ne on tarkoitus päästää takaisin vesistöön messujen jälkeen.

Ensimmäisten näytösten perusteella 3Djättiakvaario on menestys.

– Näytöksissä on ollut noin 200 ihmistä ja näytösten välillä akvaarion edessä parveilee kymmeniä ihmisiä katsomassa ja ottamassa kaloista kuvia. Onhan se ainutlaatuinen tilaisuus, sanoo Kimmo Mänttäri Rapalalta.

Mänttäri kertoo, että akvaarion hankkiminen oli Venemessujen ja Rapalan yhteishanke. Messut tilasi ja kustansi akvaarion, Rapala tuli mukaan sponsorina.

– Messut otti ensimmäistä kertaa kalastuksen vahvemmin osaksi Venemessuja, kertoo Mänttäri.

Lue seuraavaksi