Iranilaisnaisten puhuttelevaa videotaidetta Porin taidemuseossa – katso video

Porin taidemuseossa avautui Nietzsche was a man -näyttely. Iranilaistaustaisten naisten tekemät videotaideteokset ottavat kantaa yksilöiden lokeroimiseen.

kulttuuri
Kuva videotaideteoksesta.

Porin taidemuseossa avautui perjantaina Nietzsche was a man -näyttely. Iranista lähtöisin olevien naisten videoteoksista koostuva näyttely pyrkii purkamaan yhteiskunnan hierarkisia rakenteita.

Ennen Nietzscheä pidettiin naistenvihaajana, mutta nykykäsityksen valossa hänen aforisminsa olivat ironisia viittauksia länsimaiseen patriarkaaliseen kulttuuriin.

Nietzsche was a man -näyttelyn kuraattori Alysse Stepanian

– Näyttely kertoo omatunnosta, oikeudenmukaisuudesta ja ihmisten välisestä myötätunnosta, sanoo näyttelyn kuraattori Alysse Stepanian.

Myös Stepanianin oma videoteos on esillä Porin taidemuseossa. Hän puolustaa näyttelylle nimensä lainannutta filosofia Friedrich Nietzscheä.

– Ennen Nietzscheä pidettiin naistenvihaajana, mutta nykykäsityksen valossa hänen aforisminsa olivat ironisia viittauksia länsimaiseen patriarkaaliseen kulttuuriin.

Yksilöä ei saa lokeroida

Alysse Stepanian korostaa, ettei näyttelyssä ole kysymys Nietzschestä, demokratiasta tai miehestä ja naisesta eikä se myöskään ole suunnattu mitään yksittäistä valtiota vastaan. Nietzsche was a man -näyttely ottaa kantaa yksilöiden lokeroimiseen yhteiskunnassa.

– Ihmiset luovat stereotypioita ja se on karhunpalvelus sekä naisille että miehille.